Coupe du Monde de la Pâtisserie 2023 tijdens Sirha Lyon: thema en opdrachten onthuld

In meer dan 30 jaar tijd is de Coupe du Monde de la Pâtisserie uitgegroeid tot een van de belangrijkste evenementen in het vak en het belangrijkste evenement in de banketbakkerswereld. Tijdens de grote finale, tijdens Sirha Lyon op 20 en 21 januari 2023, zullen de 20 geselecteerde internationale teams hun knowhow, creativiteit en cultuur presenteren rond een gemeenschappelijk thema: Duurzame patisserie in het hart van de grote wedstrijdfinale

Voor haar 18e editie begeleidt en stimuleert de Coupe du Monde de la Pâtisserie de transities van de sector in het licht van de huidige ecologische en maatschappelijke uitdagingen. Dit jaar moeten de kandidaten werken rond het thema “klimaatverandering”.

De Coupe du Monde de la Pâtisserie maakt er, in haar rol van beïnvloeder en voorbeeld, een erezaak van om een duurzamer, verantwoordelijker en milieuvriendelijker gebak te promoten. Deze aanpak komt tot uiting in het verbod op additieven en kleurstoffen tijdens de wedstrijd, in de keuze van de grondstoffen van partners die erop toezien dat hun herkomst en productiemethoden worden gecontroleerd, en ook in de evaluatie tijdens de wedstrijd van de samenhang tussen de weging en de door de teams ingezonden recepten. Het sorteren van afval is verplicht en alle producten die tijdens de twee wedstrijddagen worden verwerkt en gebruikt, worden herverdeeld onder de verenigingen.

Paradigma in de patisseriesector

De teams moeten tijdens hun trainingen over hun handelingen en daden communiceren aan het Internationaal Organiserend Comité (I.O.C.), dat vervolgens aan een van de teams een speciale prijs inzake ‘Duurzaamheid of ecologie” zal verlenen.
“De wereldwijde banketbakkersindustrie staat op een kruispunt. in deze wereld is men waarschijnlijk nog nooit zo bezig geweest met smaak. Maar om te slagen in deze tijd staat de Coupe du Monde de la Pâtisserievoor voor een nieuw paradigma – en dit op het moment dat zoetigheid het hoogtepunt van populariteit bereikt heeft op sociale netwerken en tvshows – dat de wwedstrijd moet evolueren naar een grotere sociale en ecologische verantwoordelijkheid”, besluit Pierre Hermé, voorzitter van de Coupe du Monde de la Pâtisserie.

Proeven

De 20 deelnemende teams – elk bestaande uit een chocolatier, een suikerexpert en een meester-ijsbereider – hebben 10 uur de tijd om de 42 proefdesserts en 3 artistieke stukken te creëren alvorens ze aan een veeleisende jury te presenteren:

  • 3 hele taarten om te delen met Valrhona “Pure Origin” pralines + 1 dummy
  • 3 bevroren tussengerechten met Capfruitpuree + 1 dummy
  • 26 ijslolly’s (nieuwe proef geïntroduceerd in 2022) + 10 dummy’s,
    De enige beperking is dat het fingerfood moet zijn, zodat ze met de handen worden opgegeten…
  • 10 restaurantdesserts (nieuw evenement geïntroduceerd voor de finale van 2021)
    waaronder met Debic zuivelproducten
  • 1 stuk artistieke chocolade, 165 cm inclusief bodem
  • 1 suikerkunstwerk, 165 cm inclusief voetstuk
  • 1 artistiek stuk gebeeldhouwd waterijs, 50 cm inclusief voetstuk
    (grote terugkeer van het evenement, herzien voor deze nieuwe editie!)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.