9 nieuwe gezonde Da Mag!-lekkernijen in West-Vlaamse bakkerijen


In tien jaar tijd is het aantal ambachtelijke bakkerijen in West-Vlaanderen met bijna twintig procent gedaald. In tegenstelling tot deze achteruitgang is de creativiteit en innovatie van de bakkers toegenomen. Ter ondersteuning lanceren Syntra West, POM West-Vlaanderen en Bakmeesters West-Vlaanderen een innovatief gamma producten met daaraan verbonden aanvullende opleidingen.

Hiermee spelen de organisatoren in op de vraag van klanten naar hoogwaardige, ambachtelijke producten met de nadruk op gezondheid en welzijn.


Minder bakkerijen

Waren er in 2009 nog 836 ambachtelijke bakkerijen in West-Vlaanderen, tien jaar later is dat aantal gedaald tot 684. In tegenstelling tot tien jaar geleden zijn de meeste van deze artisanale bakkerijen eenmanszaken. “De bakkerij is een prachtig ambacht. Het werk is evenwel niet te onderschatten. Het is niet altijd gemakkelijk om op latere leeftijd een koper voor je bedrijf te vinden ,” zegt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “De verwachtingen van de klanten zijn gestegen. Zij geven de voorkeur aan producten die authentiek zijn, een verhaal hebben en ook een gezonde voedingswaarde of nutriscore hebben”.


Ambachtelijk en modern


“We leven in een snel veranderende maatschappij waar tal van innovaties plaatsvinden. Maar als het aankomt op voeding hebben de consumenten nog altijd een voorkeur voor verse en traditionele producten,” zegt
Jean de Bethune. “Bakkers moeten daarom voortdurend op de hoogte blijven van nieuwe technologie├źn en bereidingstechnieken.
Maar innovatie kan hand in hand gaan met vakmanschap en authenticiteit. En dat is waar wij onze bakkers willen helpen.”


Da Mag!

Om de ambachtelijke bakkers verder te promoten, heeft POM West-Vlaanderen, in samenwerking met Syntra West, ‘Da mag! een nieuwe reeks bakkerij- en zoetwarenproducten met de nadruk op gezondheid en welzijn ontwikkeld. Negen nieuwe producten zijn het resultaat van ambachtelijke knowhow gecombineerd met wetenschappelijk verfijnde recepten.
Dertig West-Vlaamse bakkers en vijftig Franse bakkers nemen deel aan een cursus om deze lekkernijen klaar te maken. Na de cursus, ontvangen ze het recept en na het toevoegen van hun persoonlijke touch, zullen deze producten binnenkort beschikbaar zijn in hun toonbanken.
De eerste negen bakkers in West-Vlaanderen hebben hun opleiding afgerond en mogen zich met trots Da mag!-bakker noemen!
Die bakkers zijn de volgende: bakker Adam (Staden), bakker Desender (Diksmuide), bakker J. Desmet-Vanmullem (Koekelare), bakker Pieter-Jan (Zonnebeke), bakker Soete (Heule), bakker ‘t Korentje (Brugge),Excellence (Roeselare), Nico en Katrien (Roeselare) en Ridder en Hove Pattiserie (Kortrijk).

Hun toonbank bevat binenkort:

  • Da mag! Koekje: laag in suiker en een bron van vezels.
  • vruchtencake crumble: laag in suiker en een bron van vezels.
  • Da Mag! Muffin: laag in suiker en een bron van vezels.
  • Da Mag! Eclair laag in suiker
  • Briochette: laag in suiker, laag in vet, een bron van vezels, en een bron van eiwitten.
  • Da Mag! Croissant: 30% minder boter dan de klassieke croissant.
  • Zenbrood: rijk aan omega 3 en een bron van magnesium en vezels.
  • Da mag! Vezelrijk brood! Bron van vezels, arm aan suiker en zonder toegevoegde suikers
  • Toverbol: rijk aan vezels, arm aan vet en suiker.


Op 1 maart organiseert POM West-Vlaanderen samen met Syntra West de innovatiedag “Brood in Balans”. Op dit online event worden de nieuwe producten gepresenteerd.. Meer informatie op de Da Mag website.

Schrijf je in via http://bit.ly/01fb03
#broodinbalans #damag Avenirs Interreg France-Wallonie-Vlaanderen Syntra West POM West-Vlaanderen Bakmeesters West-Vlaanderen Ter Groene Poorte (Brugge)