Damme … is opnieuw open

De Damme-bakkerij is al meer dan een halve eeuw een bekende naam in Gent. Klanten kwamer er graag voor een goed brood of een taartje. De sluiting zorgde voor een nieuwe impuls in de verkoop, maar eind september legde Piet Faveere zijn bakkersmuts definitief neer. Het leek wel het einde van een tijdperk totdat Damme twee maanden na de sluiting van de bakkerij weer openging. Maar met een totaal ander concept!

Afscheid nemen van Damme Bakkerij was voor veel klanten moeilijk. Op 27 september, de laatste dag dat het open was, stonden de borden achter de toonbank vol met kaarten en bloemen en was er een lange rij klanten die nog een laatste taart of boterkoek uit hun favoriete bakkerij wilden halen. Op deze dag waren er drie keer zoveel gebakjes als normaal, alles moest weg. Het eerste wat Piet Faveere deed na het schoonmaken was rusten. Gedurende 20 jaar werkte de bakker zeven dagen op zeven!

Een nieuw concept

Faveere sloot het rijke hoofdstuk van Pâtisserie Damme af, maar zijn vrouw An De Decker (52) en Jonathan (26) hebben wél nog plannen. Twee maanden na sluiting heropende dit duo de winkel, tot grote verrassing van de klanten. Op de planken staan geen brood, peperkoek of taarten maar wél droogebak, ijs en ijskoeken. Warme afhaalmaaltijden zijn nieuw, zoals ham met macaroni of gepocheerde zalm, enz.

“We vonden het jammer om het gebouw leeg te zien staan,” zegt Jonathan. “We dachten dat het beter zou zijn om een nieuw concept te proberen. Maar wel compleet zonder mijn vader. Die heeft al zo lang zoveel gewerkt.” Sommige klanten waren bekend met de plannen van Jonathan en An, maar voor de meesten was de heropening een aangename verrassing. Het is nog niet duidelijk hoe lang moeder en de zoon in dit pand zullen verblijven. Het gebouw waar de bakkerij is gevestigd staat te koop, maar het is mogelijk dat An en Jonathan na de verkoop elders een stekje zoeken.

Damme is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.