Op 30 en 31 oktober en op 1 november 2020 houdt men in Treviso de wereldcup ‘Beste Tiramisu’. Wie zin heeft kan zich (nog eventjes) inschrijven via de website https://tiramisuworldcup.com. Het is een wedstrijd voor niet-professionals waarbij men strijdt voor de titel van de beste “originele tiramisu” en de meest “creatieve tiramsu”.
De vierde editie van de wedstrijd, die de beste tiramisu ter wereld bekroont, vindt plaats van 30 oktober tot 1 november in de elegante wintertuin op het Piazza dei Signori in Treviso, in het hart van de stad. Het thema dit jaar is Treviso, Stad van de Sport.
Er mogen slechts 200 kandidaten deelnemen. Het moeten niet-professionals zijn. Vandaag zijn er al heel wat Italianen, maar ook veel buitenlanders ingeschreven. Ze strijden om twee titels: die van de “beste originele Tiramisu op basis van het eigenlijke recept” (ladyfingers, mascarponekaas, eieren, suiker, koffie en cacao) en de meest “creatieve Tiramisu” – met de mogelijkheid om tot drie extra ingrediënten te gebruiken (en de koekjes te vervangen).
De selecties vinden plaats op 30 en 31 oktober, de halve finales en de finale op 1 november. De winnaar van het beste creatieve recept krijgt de titel van Creatieve Tiramisu Wereldkampioen, terwijl de beste kandidaat in het originele recept de Tiramisu Wereldkampioen wordt (https://tiramisuworldcup.com/en/the-rules/).
Inschrijvingen
En de tickets voor de inschrijvingen zijn al bijna uitverkocht. “Dit jaar kunnen er minder kandidaten aan de wedstrijd deelnemen omwille van de Covid-19 beperkende voorzorgsmaatregelen”, legt Francesco Redi, organisator van de Tiramisù World Cup, uit. “We hebben een aantal deelnemers die zich vorig jaar reeds inschreven, anderen uit vooral Spanje en Engeland schreven zich tijdens de lockdown in, maar we zien ook tal van kandidaten uit andere landen, zoals Indonesië, Turkije, Zuid-Korea, enz, waar Tiramisu aan belang wint. De deelnemers en juryleden komen uit heel Europa en Italië”.
Net als vorig jaar kan iedereen boven de 18 jaar zich inschrijven voor de online test, de 15 vragen over tiramisu beantwoorden en het wedstrijdreglement nalezen. Dit jaar zijn er twee nieuwigheden: de proeven zullen op Instagram gepubliceerd worden en de selecties van de juryleden zullen nog strenger verlopen omdat de Tiramisù Academie nu bij de wereldcup betrokken is.
Interessant
Dit jaar vernieuwt de editie zich ook op online-vlak. Geniet van de TWC Experience (https://tiramisuworldcup.com/en/experiences/): echte online leservaringen met de kampioenen en sterren van de Tiramisù World Cup. De aspirant winnaars kunnen zo de geheimen leren om ’s werelds beste tiramisu te bereiden.
Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
Geschiedenis
Tiramisu is een relatief modern gerecht; het zou sinds de jaren 60 gemaakt zijn, maar pas sinds 1980 komt het voor in Italiaanse woordenboeken en kookboeken. Roberto “Loli” Linguanotto zou volgens de Italiaanse Keukenacademie de uitvinder van tiramisu zijn. Hij maakte het toen hij in Treviso werkte.In 1982 verscheen het voor het eerst in Engelstalige lectuur.[1] De oorsprong ervan is niet helemaal duidelijk, maar ligt zeer waarschijnlijk in de regio Veneto of de aangrenzende regio Friuli-Venezia Giulia.
Smaak en textuur
De meest karakteristieke elementen van de tiramisusmaak zitten in de combinatie van biscuit, cacao, mascarpone, koffie en ei. De tiramisu bestaat uit verschillende lagen. Onderop liggen lange vingers, deze biscuits worden verzadigd met sterke afgekoelde koffie en met alcoholische drank besprenkeld. Als drank wordt van origine marsalawijn gebruikt. De laag op de biscuits bestaat uit een mengsel van mascarpone en eigeel geklopt met suiker en geklopte eiwit. De lagen kunnen worden afgewisseld, zodat de pudding nog hoger wordt. Het geheel wordt bedekt met gezeefde en uitgestrooide cacaopoeder.
Bron: Twissen en Wikiepedia
Foto; Wikimedia Commons
Geef als eerste een reactie