De molens van Temse sluiten na 110 jaar

De Molens van Temse sluiten na 110 jaar. De ambachtelijke bakkers die hier hun grondstoffen aankcohten kunnen voortaan terecht bij de Molens Descamps in Evergem.*

Paul Lammens: “Wij leverden vooral aan ambachtelijke bakkers. We waren echt nog een van de laatste kleine maalderijen in de streek. Het streekproduct ‘Waas Polderbrood’ wordt ook gemaakt van tarwe die hier werd gemalen. Maar nu zijn het handelsfonds en de recepten overgedragen aan de Molen Descamps in Evergem. Meerdere redenen lagen aan de basis van deze beslissing. Er was geen opvolger en we moesten nieuwe investeringen doen. Het was geen gemakkelijke beslissing, want het bedrijf was al 110 jaar in familiebezit.

Gebouw

Het gebouw en het handelsfonds zijn van elkaar gescheiden. Gelegen tussen de Schelde en de markt, is het pand onlosmakelijk verbonden met de skyline van de stad. Paul Lemmens stelt dat het zeker niet zal worden afgebroken. “Het is industrieel erfgoed. Jaren geleden was de Italiaanse kunstenaar Mario Merz (onder leiding van Jan Hoet zaliger) zo onder de indruk van het bedrijfsgebouw dat hij zijn neon kunstwerk op de muren projecteerde. De gemeente kocht dat kunstwerk later op en elke nacht strooit het nu nog een felrode cryptisch-poëtische boodschap uit over de rivier. Maar wat er met dit prachtige bedrijfspand dan wel zal gebeuren is vandaag nog een open vraag!

*Professionele klanten kunnen terecht bij de Molens Descamps, Kwadeweg 26 in Evergem (tel. 09/253.83.21).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.