Een groep privé-investeerders steunt Cacao-Trace van Puratos met 1 miljard euro

Een groep privé-investeerders kwam overeen om het Cacao-Trace-programma van Puratos te financieren voor een totaal van 1 miljard euro.Wereldwijd leven bijna 50 miljoen mensen van chocolade, vooral in tropische gebieden. In West-Afrika verdienen de cacaoboeren gemiddeld minder dan 2 euro per dag, wat onder de armoedegrens ligt. Sinds de oprichting door Puratos en Belcolade in 2014 en nu met de hulp van deze groep privé-investeerders, streeft het Cacao-Trace-programma naar een grotere ecologische en sociale impact op de cacaoketen.

Cacao-Trace richt zich daarom op chocolade met een superieure smaak om waarde te creëren voor alle belanghebbenden, van producenten tot consumenten. Door opleiding op maat helpt het programma de producenten cacaobonen van hogere kwaliteit te leveren. De boeren kunnen zo hun inkomen verhogen door een premiumprijs en een chocoladebonus van 0,10 euro per kilo chocolade bovenop de startprijs van een conventionele boerderij. Tegenwoordig vertegenwoordigen deze meerprijs en de chocoladebonus het equivalent van drie tot vier maanden extra salaris. Cacao-Trace is thans aanwezig in verschillende landen: Kameroen, Ivoorkust, Mexico, de Filippijnen, Papoea-Nieuw-Guinea, Oeganda en Vietnam.

Wat houdt Cacao-Trace in?

Cacao-Trace, Puratos’ programma voor duurzame cacaosourcing, focust op chocolade met een superieure smaak en dus op het creëren van waarde voor alle belanghebbenden, van producenten tot consumenten. De chocolade is afkomstig van bonen van de hoogste kwaliteit, die volgens strikte richtlijnen worden gefermenteerd en gedroogd. Het programma, dat in 2014 van start ging, omvat nu 8.867 cacaoboeren in zes landen.

Financiering

Na een uitgebreid due diligence proces kwam een groep privé-investeerders overeen om Puratos en Cacao-Trace te financieren voor een totaal van 1 miljard euro, wat de relevantie onderstreept van Cacao-Trace en haar potentieel om een sociale en duurzame transformatie van de cacao-industrie op lange termijn te implementeren. De financieringsmechanismen zijn beoordeeld door Peterson Projects en gecontroleerd volgens de ICMA1 -beginselen voor duurzame financiering. Puratos voltooide deze transactie met BNP Paribas als lead arranger en Eubelius als juridisch en fiscaal adviseur. Dankzij de langetermijnfinanciering van 1 miljard euro kunnen grotere hoeveelheden Cacao-Trace gecertificeerde cacaobonen van boeren worden gekocht en kan de samenwerking met de plaatselijke cacaogemeenschappen worden geïntensiveerd.

Tien centra en en drie maallijnen

Het budget zal ook worden gebruikt om tegen 2026 tien centra voor cacao na de oogst en drie maallijnen te bouwen in Centraal- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Deze belangrijke transactie is de eerste duurzame financiering voor Puratos. Jean-Philippe Michaux, CFO en Directeur van de Stuurgroep Duurzaamheid bij Puratos: “Met Cacao-Trace bevestigt Puratos haar engagement op lange termijn voor een duurzame cacao-industrie. Het programma, dat veel verder gaat dan de gemiddelde duurzame chocoladenormen in de industrie, creëert waarde voor alle belanghebbenden, te beginnen met de cacaoboeren. Wij zijn ter plaatse met plattelandsgemeenschappen om 8.867 boeren op te leiden in het verbouwen van cacao van hoge kwaliteit en hen te helpen hun boerderijen op een duurzamere manier te beheren.

Groene obligatiemarkt

De duurzame financiering is toegekend voor een periode van twintig jaar, wat aantoont dat zowel de zowel Puratos als haar financiële partners een langetermijnvisie hanteren. Als familiebedrijf denken wij in termen van generatie. Deze financiering zal ons helpen om onze inspanningen te versnellen en de verdere verbetering van hun positieve invloed op de chocolade gemeenschappen. Wij zetten ons ervoor in dat iedereen, vandaag en morgen, van de beste chocolade kan genieten. Jim Moore, Managing Director, Barings Private Debt Group: “Puratos is een zeer innovatief bedrijf, en de stappen die het neemt om om zowel de ecologische als de sociale duurzaamheid van zijn chocolade te verbeteren chocola weerspiegelt de prioriteit die Barings geeft aan haar eigen ESG-inspanningen. Tomas Fiege Vos de Wael, Group Head Sustainability, Peterson Projects: “We hebben er alle vertrouwen in dat deze financiering zal bijdragen aan de uitbreiding en verhoging van de milieuambities van de groene obligatiemarkt en we kijken uit naar de impact op cacaoboeren wereldwijd.”

Ga voor meer informatie naar www.cacaotrace.com

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.