Erkenning van Valeirkes: eetbaar erfgoed gaat niet verloren

De koekjes van Valeir uit Gavere en de graanjenever uit Landen worden erkend als “eetbaar erfgoed”. Ze ontvangen de STREEKPRODUCT.be award van VLAM. Ineke Demeyer bereidt de beroemde koekjes van haar vader in haar nieuwe bedrijf in Oost-Vlaanderen en zorgt er zo voor dat het eetbaar erfgoed van de streek niet verloren gaat.

Eetbaar erfgoed is de verzamelnaam voor alle traditionele streekproducten in Vlaanderen. Denk maar aan vleeswaren, dranken of zoetigheden. Meer dan 4 op de 10 Vlamingen koopt minstens één keer per maand een streekproduct. Maar wat vindt de Vlaamse consument van zijn voedingspatrimonium? Uit een enquête van VLAM blijkt dat voedselerfgoed wordt geassocieerd met de volgende termen

  • Typisch: typisch voor België, Vlaanderen of een bepaalde streek.
  • Waardevol: of het nu bekend of vergeten is, het is altijd de moeite waard om over te praten en door te geven.
  • Traditioneel: iets dat al sinds grootouders bekend is en generaties lang meegaat. Traditioneel gemaakt met veel vakmanschap, liefde en geduld.


Het Steunpunt Streekproducten van de VLAM (Vlaams Centrum voor Landbouwmarketing) organiseert jaarlijks drie erkenningsrondes voor traditionele Vlaamse streekproducten. De beoordelingscommissie, bestaande uit deskundigen uit alle voedingssectoren, onderzoekt de aanvragen en adviseert de VLAM-sectorgroep streekproducten, die beslist over de prijzen. In totaal telt VLAM 186 unieke streekproducten.

Hieronder vindt u meer informatie over de nieuw erkende traditionele Vlaamse streekproducten. Kijk voor meer informatie op www.streekproduct.be.

Gavers Valeirke

Voorgesteld als Gavers Valeirke door het Koffiehuis Bon Appetine in Gavere.

Het standbeeld van een ridder die vocht in de slag bij Gavere in 1453 zorgde voor opschudding in Gavere. In de volksmond werd het standbeeld “Valeir” genoemd vanwege zijn gelijkenis met een Gavere-timmerman. In 1994 besloot banketbakker Kris Demeyer het standbeeld te eren met een kruimelkoekje, het eerste van vele Valeir-producten in de streek. Later werd de familie van Kris onder meer lid van de Confrérie des Aunts et Uncles de Valeir. Zij werden ambassadeurs van Gavere en Gavers producten, zoals bier en hesper.

Gavers Valeirke is een knapperig koekje op smaak gebracht met hazelnoten, amandelen en citroenschil. Vandaag wordt het gemaakt door Ineke Demeyer, die de koekjes bakt en serveert in de voormalige bakkerij, nu Koffiehuis Bon Appetine.

Meer informatie over Bon Appetine
Bon Appetine
Onderstraat 108, 9890 Gavere
www.bonappetine.be
bon.appetine@gmail.com

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.