FAVV keurt nieuwe versie autocontrolegids Choprabisco goed

Het FAVV heeft op 16 oktober versie 3 van de ‘Autocontrolegids voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline-, suikergoed- en ontbijtgranenindustrie’ (G-022) goedgekeurd. Op 7 november is de goedkeuring gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De beroepsvereniging Choprabisco stond in voor de redactie van de nieuwe versie van de autocontrolegids. De eerdere versies van de gids dateren van 2007 en 2013.

Choprabisco meldt dat versie 3 van de autocontrolegids geen fundamentele wijzigingen bevat ten opzichte van versie 2. Wel zijn er twee bijlagen toegevoegd: over materialen om in contact te komen met levensmiddelen en over technische hulpstoffen. Verder zijn er enkele nieuwe eisen en een verduidelijking van enkele bestaande eisen in het document opgenomen. Versie 3 is ook geactualiseerd op het vlak van wetgeving, onder meer in verband met etikettering.

De nieuwe versie van de gids treedt in werking op 7 februari 2020, exact drie maanden na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Vanaf die datum is versie 2 niet meer geldig. De audits die voor 7 februari 2020 plaatsvinden, mogen al gebeuren op basis van versie 3 van de gids, voor zover alle betrokken partijen daar voldoende op zijn voorbereid. Alle audits die vanaf 7 februari 2020 plaatsvinden, gebeuren verplicht op basis van versie 3 van de gids.

Wettelijke verplichting

Het hanteren van een autocontrolesysteem voor een goede hygiënepraktijk en gebaseerd op de HACCP-principes is een wettelijke verplichting. Een autocontrolegids is een hulpmiddel bij de uitwerking van het autocontrolesysteem. Tegelijk doet de autocontrolegids dienst als auditreferentie voor de certificerings- en keuringsinstellingen (OCI) die audits uitvoeren in het kader van de validatie van de autocontrolesystemen.

Validatie

Bedrijven die de autocontrolegids van Choprabisco gebruiken, kunnen hun autocontrolesysteem laten valideren door een van de vijf onafhankelijke certificeringsinstellingen die hiervoor geaccrediteerd zijn: Inscert Partner, Lloyds Register, SGS Belgium, Tüv Nord Integra en Vinçotte.

De validatie van het autocontrolesysteem door een OCI is niet verplicht, maar biedt wel enkele financiële voordelen. De jaarlijkse heffing die een bedrijf aan het FAVV betaalt is voor een gevalideeerd autocontrolesysteem 75% lager ten opzichte van het basistarief. De heffing is afhankelijk van het aantal medewerkers. Het is mogelijk de validatie van het autocontrolesysteem te combineren met een audit van een commercieel kwaliteitssysteem, zoals BRC of IFS, waardoor de auditkosten lager liggen ten opzichte van individuele audits.

Praktisch

Versie 3 van de autocontrolegids, inclusief bijlagen, is verkrijgbaar bij het secretariaat van Choprabisco. Leden van Choprabisco ontvangen de gids gratis. Bedrijven die geen lid zijn, kunnen de gids aanschaffen aan 300 euro, inclusief btw. Bedrijven die eerder al versie 1 of 2 aankochten, kunnen versie 3 verkrijgen voor 80 euro, inclusief btw. Ook voor opleiding rond de nieuwe elementen uit de autocontrolegids kunnen bedrijven bij Choprabisco terecht. De voorbije maanden en jaren organiseerde Choprabisco diverse opleidingen in samenwerking met Alimento.

info@choprabisco.be, T. 02-550 17 56

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.