Jongeren winnen voor het bakkersambacht

woman with protecet hairscarfat work in the bakery
Hygiëne is belangrijk in e bakkerij.

Zo’n driehonderd brood- en banketbakkers en patissiers uit heel België kwamen maandag 2 juni in Lokeren samen voor de 63ste nationale dag van de brood- en banketbakkers, chocoladebewerkers en ijsbereiders. Het evenement vond voor het eerst plaats in het Waasland.

Nationale dag

“De nationale dag vindt jaarlijkse in een andere provincie plaats”, vertelt Kris Vervaet, voorzitter van de Lokerse bakkersbond en samen met provinciaal voorzitter Luc De Boey uit Sint-Gillis-Waas een van de initiatiefnemers. “Dit jaar was het aan Oost-Vlaanderen om het evenement te organiseren, en dat Lokeren het nationale feest wou binnenhalen is niet toevallig: onze nationale covoorzitter Eddy Van Damme heeft zelf zijn bakkerij in Lokeren.”

“Onze nationale dag is er in de eerste plaats om alle aanwezigen een dagje ontspanning te bezorgen”, luidt het. “Er was een gezamenlijk ontbijt in de Jan Kollerzaal van Sporting Lokeren. Daarna ging het met de huifkar of met de boot naar de Markt waar we een bezinningsmoment beleefden in de kerk.”

Bakkerij Vervaet in Lokeren

Lokeren

Verder was er een bezoek aan de stad. “Zo zetten we Lokeren nog meer op de kaart, want de aanwezigen kwamen uit heel België”, aldus bakker Vervaet wiens zaak op het Lokerse Stationsplein maandag en dinsdag sowieso gesloten is. “We kunnen dus maandagavond ook voluit genieten van het spetterend avondfeest dat onze bakkersdag afsluit.”

De nationale bakkersbond verdedigt de belangen van de sector op nationaal niveau, zowel op fiscaal, sociaal als juridisch vlak. “Daarnaast wisselen we ook zo veel mogelijk informatie uit. We zijn allemaal wel individuele ondernemers, maar we hebben toch heel veel gemeenschappelijke belangen.”

Veel aantrekkelijker geworden

“Nochtans is ons beroep de voorbije jaren veel aantrekkelijker geworden. De tijden dat een bakker geen sociaal leven had en zowat dag en nacht in de weer was, ligt al een tijd achter ons. Bovendien is het een beroep waar je al je creativiteit in kwijt kan. Dat moet en kan jongeren zeker weer warm maken voor ons beroep. Ik heb het me nooit beklaagd en ik heb er altijd goed mijn brood mee verdiend.”

Bron: Het Nieuwsblad

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.