“Maîtres de mon Moulin”, straks ook in Charleroi

In juni 2020 zal in de oude terril van Martinet in Charleroi een bakkerij openen die het “brood van weleer” wil aanbieden. Het wordt een bakkerij die zijn roots heeft in het Zuid-Franse Curcugnan. Niet alleen de know-how, maar ook de grondstoffen komen daar vandaan. “Les Maîtres de mon Moulin” uit Curcugnan krijgt een plaatsje in Charleroi.

Les Maîtres de mon Moulin”: die naam staat voor goede grondstoffen, voor een tarwe waarvan de voedingswaarde behouden blijft, staat ook voor traceerbare grondstoffen, en een bakproces in een houtoven. Brood dat gemaakt wordt van een 100% natuurlijk deeg, vrij van alle chemicaliën en additieven…. Al deze kwaliteiten worden toegeschreven aan de broden van de bakkerij “Maîtres de mon Moulin”, gelegen in Cucugnan, in het zuiden van Frankrijk, vlakbij Perpignan.

Verwachtingen van consumenten ingelost

Natascha Blanchart, geboren en getogen in Charleroi en mede-oprichter van het project “Maîtres de mon Moulin” in Charleroi, vertelt over een nieuwe manier van produceren en consumeren: “Het voorgestelde assortiment beantwoordt aan de nieuwe verwachtingen van de consument op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid en traceerbaarheid van de producten. »

De nieuwe bakkerij, die binnenkort op de site van Le Martinet gevestigd zal zijn, wil “voedingsproducten van zeer hoge kwaliteit, zowel naar voedingswaarde als smaak aanbieden.

Portret van Roland Feuilles

Uit een interview in Le Figaro leren we wat meer over de oprichter van de “Les Maîtres de mon Moulin” : Roland Feuillas. na zijn opleiding tot ingenieur vestigde hij zich in Cucugnan, het dorp dat beroemd werd omwille van het werk van de Franse schrijver Alphonse Daudet ‘Le Curé de Cucugnan’. Hij kocht daar de oude molen en begon met de bakkerij “Les Maîtres de Mon Moulin”. hij produceerde evenwel ander brood dan het gangbare!

Oude zaden

Hij produceert een soort oerbrood. Precies daarom heeft hij die molen nodig omdat hij het graan van een paar meter stroomafwaarts haalt, van een landbouwbedrijf dat zich op de top van de heuvel bevindt. Hij maalt de granen in zijn molen. Het gaat om tarwe van oude zaden.

Evolutie

Vandaag de dag werken er negen mensen bij Les Maîtres de Mon Moulin. “We zouden dit jaar een omzet van 1 miljoen euro moeten realiseren en nog één persoon in dienst nemen”, zegt Roland Feuillas. Hij voegt er met een glimlach aan toe: “Wij zijn winstgevend.”

Opleidingen

Hij haalt die omzet ondermeer ook uit zijn opleidingen. Als je de korst van het brood ziet, begrijp je waarom hij gegeerd is als lesgever. Dun en knapperig, de korst van het brood van de meester van Mon Moulin bevat een honingraatkruim dat zo zacht is als een kussen. De bakker aarzelt niet om het geheim door te geven tijdens opleidingen die openstaan voor alle professionals en geïnteresseerde individuen. “Deze opleidingen vertegenwoordigen ongeveer 10% van de huidige activiteit. De e-commerce (o.a. meelverkoop) iets minder dan 20%. “Zuurdesemgisting wordt niet langer op school onderwezen. Dat is een vergissing”, vindt Roland Feuillas.

Licentie

De Maîtres de Mon Moulin heeft onlangs een licentie verleend aan de restaurantketen “Le Pain Quotidien”, onder het geregistreerde handelsmerk “Le Pain 100 % Nature”, die in 2017 op de markt gebracht werd. “Onze overeenkomst heeft betrekking op de aankoop van bepaalde granen en meelsooten”, legt Yves Desfontaines, directeur Strategie en Ontwikkeling van Le Pain Quotidien, uit”.

En Franchise?

Een franchise starten? Roland Feuillas sluit het op de lange termijn niet uit, Met de realisatie van de bakkerij in Charleroi komt deze wens nu blijkbaar sneller uit dan verwacht.

Feuillas vindt het fijn dat zijn Belgisch verhaal in Charleroi start. Door de industriële productiemethoden is in die stad in de 19de eeuw de knowhow van het broodbakken verloren gegaan. Dat het hier nu weer kan worden doorgegeven is superfijn! “Een geweldige manier om een positieve invloed te hebben op de consumptiegewoonten van de inwoners van Charleroi Métropole”, zegt Natasja Blanchart, die gepassioneerd is door het bakken van brood.

En ze voegt eraan toe: “In het begin zullen we werken met de zaden die Roland Feuillas in Zuid-Frankrijk produceert, met graansoorten die soms duizenden jaren oud zijn. Vervolgens wordt in België een netwerk van landbouwers gezocht die volgens het 100% natuurlijke lastenboek wil werken: Waalse tarwe zoals grof spelt staat nu al symbool voor Wallonië. Maar tarwe heeft ook een terroir, en dat vergeten we vaak. »

Foto’s: facebook “Les Maîtres de mon Moulin”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.