Mastellen blijven populair in Gent

De gestreken mastel is een bijzonder populaire lokale lekkernij in Gent, vooral tijdens de Patersholfeesten. Tijdens dit wijkfeest in het Patershol worden mastellen traditioneel bestreken met boter en bruine suiker en vervolgens “gestreken” onder grote strijkmachines om de suiker te laten karamelliseren. De rij voor het mastellenkraam tijdens het festival was erg lang, wat aantoont dat deze zoete traktatie geliefd blijft bij de inwoners van Gent. Begin november bieden de bakkers gewijde pastellen aan.

De traditie van mastellen gaat terug naar de heilige Sint-Hubertus en wordt voornamelijk in de herfst gevierd. In Gent verkopen bakkers gewijde mastellen begin november, en volgens de traditie zouden ze bescherming bieden tegen ziekten. De traditie van gewijde mastellen gaat terug naar Sint-Hubertus, die niet alleen de patroonheilige van de jagers is, maar volgens de legende ook een zieke kluizenaar genas met een stuk brood, en jachthonden brood gaf om hen te beschermen tegen hondsdolheid.

Wegeniswerken

De Patersholfeesten hebben hun eigen lokale mastellentraditie, die ontstond tijdens lastige wegenwerken in het Patershol en nu floreert als een populaire en geliefde lekkernij bij de Gentse bevolking. In 1988 werden wegenwerken uitgevoerd in de wijk Patershol, wat een uitdagende tijd was voor de bewoners. Na de voltooiing van deze werken waren de bewoners zo opgelucht dat ze besloten om dit te vieren.

Oude traditie

Mastellen strijken, een populaire lokale traditie, werd gebruikt als een manier om de zondag te vieren. Mensen die patisserie te duur vonden, konden mastellen creatief aanpassen met boter en bruine suiker, en ze platstrijken tussen boterpapier om een heerlijke lekkernij te creëren.

Paterholsisters

Tijdens de Patersholfeesten na de wegenwerken in 1988 kreeg een groep vrouwen het idee om gestreken mastellen aan te bieden. Ze haalden het oude recept van een grootmoeder tevoorschijn en begonnen mastellen te strijken. Dit initiatief, uitgevoerd door de “Patersholsisters”, was meteen een groot succes, geliefd bij kinderen en een nostalgische herinnering voor ouderen. Deze traditie is nu meer dan veertig jaar later nog steeds springlevend en sterker dan ooit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.