Mechelse dokter in de scheikunde is al een jaar succesvolle patissier

Marjan De Gieter uit Mechelen vierde op 29 september de eerste verjaardag van haar banketbakkerij Marjammie. Niet zomaar een gewone patisserie, wel een bedrijf waar je taarten op maat kunt bestellen. Op de eerste verjaardag van Marjammie kwam het FAVV langs. Marjan slaagde met vlag en wimpel. Niet echt verwonderlijk want deze banketbakker is tevens doctor in de scheikunde en maakte vorige jaar een bijzondere carrièreswitch: van wetenschappelijk onderzoeker in de farmacie naat fulltime patissier!

Late (of toch vroege) roeping

Als kind speelde ze al in het steengruis – tijdens de verbouwingen van het ouderlijke huis – waarmee ze taartjes bakte. Ook in mama’s keuken was ze veel te vinden. “Maar toch, toen het aankwam op een opleiding, koos ik voor scheikunde. Dokter in de scheikunde werd het.” En haar carrière liep goed. ​”Na een decennium van fundamenteel onderzoek naar vervuiling van de Belgische waterwegen vond ik mijn nieuwe roeping als ‘Medical Writer’ in het farmaceutisch onderzoek. Een job die ik met hart en ziel deed. Maar toch knaagde er iets … Dus raapte ik mijn moed bij elkaar en schreef me in voor avondonderwijs Bakkerij aan het Antwerpse PIVA .”

​Marjammie Cakes and Cookies

Na jaren van avondlessen en gaandeweg ook al eens opdrachten voor het bakken van speciale taarten vervullen, gaf Marjan De Gieter haar baan op om van haar hobby haar beroep te maken. Marjammie Cakes and Cookies was geboren. “Mijn doel was om eerlijke en heerlijke patisserie op maat te maken en dit op een duurzame wijze. Daaronder versta ik seizoensingrediënten gebruiken, geen bewaarmiddelen toevoegen, verpakken in kraft patisseriedozen, … En zo begonnen we eraan. Met een aanbod cakes, themataarten, koekjes, enz. De coronacrisis speelde ons flink parten, maar ik creëerde ‘blijf in uw kot-koekjes die je makkelijk als verrassing naar je geliefden kon sturen met BPost. De taarten op bestelling zijn evenwel mijn grootste taak. Gelukkig lopen die speciale bestellingen ondertussen goed.”

Niche

“Ik bak taarten op bestelling. Heel speciale taarten, vaak echte kunstwerkjes.” Marjan snijdt daarvoor figuren, objecten en gebouwen uit glazuur, allemaal in functie van een bepaald thema en de wensen van de klant. Haar creaties zijn gemaakt om opgegeten te worden. Het ziet er allemaal zo mooi uit, dat het pijn doet om de taart aan te snijden. “Ik heb onlangs een Tomorrowland taart gebakken. In eerste instantie dacht ik aan het namaken van een podium, maar dat was te gecompliceerd. Dus ik hield het bij de vlag. Maar ook andere opdrachten zijn bijzonder leuk, zoals de gender-reveal cake. Mijn opdrachtgevers verwachten een baby. Ze kennen het geslacht nog niet, maar ze hebben aan hun gynaecoloog gevraagd om mij via een verzegelde enveloppe op de hoogte te stellen. Bij het aansnijden van de taart, zal de kleur van het geslacht te voorschijn komen. De buitenkant verraadt niks, de binnenkant vertelt het geheim. “

Alergiëvrije, glutenvrije of lactosevrije taarten

“Met deze themataarten kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten. Mensen kunnen bij mij ook terecht voor glutenvrije en lactosevrije taarten.

“Op dit moment heb ik nog geen fysieke winkel, ik doe alles in mijn keuken thuis. Die is volledig conform met de voedselveiligheidsvoorschriften. Op lange termijn hoop ik toch een winkel in Mechelen te openen”.

​Besluit

https://www.marjammie.be/themataarten

“Patisserie of scheikunde.. ach, ze hebben veel gemeen. Elk gebak is immers een mooie mix van: een dozijn kwalitatieve ingrediënten, een eetlepel scheikunde,een snuifje know how en 30 minuten passievol in de oven”, besluit Marjan.

Marjammie Aambeeldstraat 41 2800 Mechelen, Belgium

beelden: www.Marjammie.be en Facebook Marjammie.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.