Meer dan de helft van de Belgische chocolade is duurzaam

Van de 700.000 ton chocolade die jaarlijks in België wordt geproduceerd, voldeed in 2020 57% aan de duurzaamheidsnormen. Dat is 7 procentpunten meer dan in 2019. Alle chocolade die onder de huismerken van Aldi, Colruyt, Delhaize en Lidl wordt verkocht, draagt nu een duurzaamheidslabel. Steeds meer A-merken kiezen voor een dergelijk label of exclusieve duurzaamheidsprogramma’s. Dit blijkt uit het jaarverslag van Beyond Chocolate, een vereniging die wordt gesteund door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.


Meer dan 60 partners, van de chocolade-industrie tot supermarkten en onderzoeksinstellingen, strijden onder de vlag van Beyond Chocolate. Het doel is om tegen 2030 een fatsoenlijk inkomen te waarborgen aan 140.000 cacaoboeren die de Belgische markt beleveren. Men wil ook een einde maken aan de ontbossing die met de cacao-industrie gepaard gaat. Tegen 2025 moet 100% van de chocolade die in België wordt geproduceerd of verkocht, een duurzaamheidslabel hebben of opgenomen zijn in het duurzaamheidsprogramma van een bedrijf.

Beyond Chocolate wijst er niet alleen op dat steeds meer chocoladeproducten voldoen aan de duurzaamheidsnormen, maar ook dat meer en meer Belgische chocoladefabrikanten de herkomst van hun cacao transparant maken. Tegen 2020 zou 40% van de in België geproduceerde chocolade teruggevoerd kunnen worden naar een cacaofabriek. Bovendien kiezen steeds meer Beyond Chocolate partners ervoor hogere prijzen te betalen aan cacaoboeren en -coöperatieven om de bestaande inkomenskloof te dichten.

Versnelling van vooruitgang moet in de eerstvolgende jaren plaatsvinden

Het lijkt dus de goede kant op te gaan, zegt Beyond Chocolate. “Maar tegelijkertijd moeten we ons richten op de 2030-doelstellingen. Het rapport toont ook aan dat er nog een lange weg af te leggen is om tot duurzame opbrengsten te komen en dat de vooruitgang de komende jaren moet worden versneld,” zegt Philippe de Selliers, voorzitter van Beyond Chocolate en CEO van Leonidas.

Om de duurzaamheid te versnellen, stelt de Belgische Ontwikkelingssamenwerking een fonds van 2 miljoen euro ter beschikking. In 2020 en 2021 zullen in totaal negen duurzaamheidsprojecten worden uitgevoerd in Ivoorkust, Ghana en de Democratische Republiek Congo.

Vier doelen

Soortgelijke duurzame cacao-initiatieven (ISCO) bestaan in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Samen met Beyond Chocolate hebben zij zich vier doelen gesteld. Zij willen bijdragen tot een duurzaam inkomen voor de cacaoboeren en hun gezinnen. Zij willen een einde maken aan de ontbossing in verband met de cacao-industrie en bijdragen tot duurzame herbebossing en het behoud van de biodiversiteit. Zij willen ook een einde maken aan kinderarbeid en dwangarbeid in de cacaoproductieketen. En ook de productieketen moet transparanter worden.

Voor meer informatie, bezoek de website van Beyond Chocolate.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.