Zoals eerder vermeld heeft Nederland een nieuwe wet inzake consumptiegoederen voor meel en brood. Daarin is ondermeer bepaald wanneer een bakker een brood wit of bruin mag noemen. In de nieuwe verordening van de wet zijn ook de eisen voor “meergranenbrood” vastgesteld.
Linda van Zonsbeek, kennisspecialist NBC: “De nieuwe Warenwet Meel en Brood definieert meergranenbrood als een “gereserveerde benaming”. Dit betekent dat een bakker het niet zomaar mag gebruiken. Hetzelfde geldt voor brood dat “multigranen” wordt verkocht.” Uit de praktijk weten we dat veel meergranenbroden moeten worden aangepast – in naam, in recept, of in beide. Vooral omdat veel broden die onder de naam meergranen worden verkocht, te veel van één graansoort (meestal tarwe) bevatten en te weinig van de andere. Onder de nieuwe wet is dit niet langer mogelijk.
Je kunt je brood “meergranen” noemen als :
- het meelbestanddeel ten minste 3 verschillende granen bevat en
- de meest voorkomende graansoort niet meer dan 90% van het meelbestanddeel uitmaakt, en
- het gewichtspercentage van de granen in het brood is vermeld in de lijst van ingrediënten (KWID). Uiteraard geldt deze eis alleen voor voorverpakte producten.
Het is belangrijk te bepalen welke soorten granen worden gebruikt en in welke hoeveelheden. Kijk naar het bloempercentage van het deeg. Als het meel 90% tarwe, 9% spelt en 1% rogge bevat, is het een meergranenbrood. Dat komt omdat het brood aan de eisen voldoet. Indien het meel in uw brood voor 95% uit tarwe, voor 3% uit spelt en voor 2% uit rogge bestaat, kunt u het niet verkopen als meergranenbrood. Tarwe, het graan met het hoogste percentage, is in dit geval meer dan 90%.
Met deze grens van 90% wil de wetgever voorkomen dat van andere granen, maar een paar korrels worden toegevoegd. Ons advies is om in dit geval het recept aan te passen en iets meer van het ene graan te gebruiken en iets minder van het andere. Een andere mogelijkheid is het brood een beschrijvende naam te geven, maar dat is minder transparant.
Het berekenen van de verhouding meel is vrij ingewikkeld, en je moet je echt verdiepen in het broodrecept. O Anderzijds zijn er andere veranderingen waar de bakker rekening mee moet houden. Zo moet voor elk soort brood, of het nu wit, bruin of volkorenbrood is, worden aangegeven of de bakker bloem, meel of volkorenmeel gebruikt. Kortom, er is heel wat te doen!
Beeld: Pixabay
Geef als eerste een reactie