Na 36 jaar sluit de bekende bakkerij ’t Pistoleeke in Tienen haar deuren


Na 36 jaar sluit bakkerij ’t Pistoleeke aan de Leuvensestraat in Tienen haar deuren. De laatste werkdag van de winkel is op 23 december. De zoon kIm Menten die aanvankelijk het stuur had overgenomen vindt het bakkersleven te zwaar en slaat een nieuwe richting in.

In 1987 begonnen Kathleen Boffin (68) en Valère Menten (71) aan hun bakkerij ’t Oventje. “Destijds was het eigenlijk een koude keten met vier verkooppunten”, legt het koppel uit. “Het was een koude bakkerij, maar met een nieuw concept, vooral gericht op gebak, of wat toen een ‘croissanterie’ werd genoemd. Dat hebben we ongeveer een jaar of twee gedaan, maar we zijn er uiteindelijk mee gestopt omdat de winstmarges niet zo hoog waren als we hadden gehoopt.”

Tragedie slaat toe

Kathleen en Valère gingen toen over op een echte, ambachtelijke warme bakkerij. Op 4 november 1991 sloeg het noodlot echter toe. “Door een storing in de timerfunctie van een droogoven brak er brand uit. De droger draaide de hele nacht, waardoor de inhoud vlam vatte, wat resulteerde in een verwoestende brand die de hele bakkerij en winkel in de as legde. We bleven acht maanden gesloten en in die tijd moesten we zowel de bakkerij als de winkel volledig renoveren.”

In 2008 nam hun zoon Kim (35) de bakkerij over van zijn ouders. “Het jaar daarop, in november, richtten we een gloednieuwe bakkerij en winkel in die voldeden aan de huidige FAVV-regelgeving en -wetgeving,” vertelt Kim. “In de loop der jaren is de wereld van de bakkerij aanzienlijk geëvolueerd. Er is een grotere variëteit aan brood, een uitgebreidere selectie van gebak en bakkerijproducten, extra vleeswaren en ook de klanten zijn veeleisender geworden.”

Klaar voor verandering

Ondanks zijn relatief jonge leeftijd neemt Kim ook afscheid van de bakkerij. “Ik ben uitgekeken op de lange uren en het nacht- en weekendwerk. We bezorgen ook ontbijtmanden op zondag en dat begon allemaal zijn tol te eisen. Bovendien had de beslissing van mijn ouders om met pensioen te gaan invloed op de mijne. Het was altijd leuk om dit werk samen te doen, maar ik ben minder enthousiast om alleen verder te gaan. Ik ben gaan beseffen dat er meer is in het leven dan dit. Ik wil meer tijd voor vrienden en familie. Daarom begin ik aan een nieuwe uitdaging in de commerciële sector.”

Kathleen, Valère en Kim hopen dat er een nieuwe eigenaar komt. “Wat er ook gebeurt, we sluiten onze deuren op 23 december. Dus iedereen die nog een worstenbroodje of iets anders wil halen, is welkom. En op verzoek van onze trouwe klanten hebben we de productie van onze heerlijke ’totemannen’ hervat, die tot 23 december verkrijgbaar zullen zijn.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.