Gault&Millau presenteert zijn ‘chocolade’toppers voor 2023

Voor het achtste jaar op rij presenteert Gault&Millau een gids met de beste chocolatiers van België en het Groothertogdom Luxemburg. Het beroep van chocolatier blijkt almaar meer in de smaak te vallen. Dat merken we enerzijds aan het toenemende aantal ambachtelijke chocolademakers en anderzijds aan de groeiende populariteit van hun creaties bij de klanten.

De ‘Finest Chocolatiers in Belgium and Luxembourg 2024’ presenteert een exclusieve en niet-exhaustieve selectie van 128 ambachtelijke chocolatiers, goed voor 183 winkeladressen. Het team van Gault&Millau merkte bij de samenstelling van de gids dat steeds meer chocolademakers heel wat aandacht besteden aan de herkomst van de cacaobonen, aan de brede waaier cacaovariëteiten en aan het terroir waar de cacaobomen groeien en de bonen fermenteren. Steeds meer ambachtelijke chocolatiers zetten ook in op ‘bean-to-bar’ chocolade. Ook dat is een bewijs van de positieve evolutie binnen de sector.

Nieuwe award: ‘Discovery of the Year’ 

Nieuw voor de editie van 2024 is dat Gault&Millau voortaan ook een jong talent uit de chocoladewereld in de schijnwerpers zet. Daarvoor riep de organisatie een award in het leven voor een jonge chocolademaker die blijk geeft van vakmanschap, nieuwsgierigheid en kwaliteit en daarnaast ook aandacht heeft voor duurzame en ethische chocolade. De eerste ‘Discovery of the Year’ award ging naar Belle et Chocolat van Louise Gérard. Zij maakt pralines en chocoladetabletten in L’Atelier de Bossimé in Loyers, maar verhuist eind oktober naar het centrum van Namen.

Gault&Millau is vol lof voor Louises werk: “Louise Gérard heeft al van jongs af aan een grote passie voor chocolade. Na haar studies industriële vormgeving liep ze stage bij Benoît Nihant, waar ze het ‘bean-to-bar’ principe ontdekte en de vele uitdagingen die daarmee gepaard gaan op het vlak van ethiek en duurzaamheid. De pandemie en het economische herstel dat daarop volgde, stelden haar in staat om haar project verder uit te bouwen en sinds oktober 2022 verkoopt ze – via haar website en een aantal partners – chocoladetabletten en originele pralines die ze produceert in L’Atelier de Bossimé.”

Drie ‘Chocolatiers van het Jaar’

Chocolatier van het Jaar 2024 in Vlaanderen: Chocoladehuis Boon in Hasselt. 

Patrick Mertens vormt net als Thibaut Legast een tandem met zijn echtgenote Inge Lijnen. Samen richtten ze in 2005 ‘Chocoladehuis Boon’ op. In de jaren daarna maakte het koppel naam met een breed en gevarieerd assortiment chocolade: van tabletten tot pralines, zowel met klassieke smaken als in originele smaakcombinaties. De originaliteit en de productie van chocolade ‘op maat’ leverde de zaak nationale en internationale erkenningen op, alsook een uitgebreid klantenbestand met onder andere enkele van de meest prestigieuze luxeboetieks. Als kers op de taart – of beter, op de praline – zijn ook de formaten van de pralines en de doosjes met deze lekkernijen bijzonder goed doordacht en uniek. Een mooi voorbeeld van een ambachtelijke chocolademaker die de platgetreden paden durft te verlaten.

Chocoladehuis Boon – Paardsdemerstraat 13 – 3500 Hasselt – T. 011-42 21 99 – www.chocoladehuisboon.be

Chocolatier van het Jaar 2024 voor Wallonië: Legast in ’s-Gravenbrakel (Henegouwen).

Voor de twintigste verjaardag van hun chocoladezaak hebben Thibaut Legast en zijn echtgenote Patricia Forero een nieuw productieatelier en winkel geopend in Soignies. Dankzij de titel van Chocolatier van het Jaar 2024 in de nieuwe Gault&Millau is ‘Legast’ volop in het nieuws en zal er wellicht ook ver buiten onze landsgrenzen over worden gesproken. Net zoals dat het geval was na de talrijke nationale en internationale prijzen die Thibaut al won met zijn chocolade. Doordat die chocolade geproduceerd wordt volgens het ‘bean-to-bar’ principe kan het koppel de verschillende taken van de chocolatier mooi onder elkaar verdelen: hij maakt de chocolade, terwijl zij de beste cacaobonen uit Zuid-Amerika selecteert. Hun gamma bestaat uit een gevarieerd assortiment pralines, chocoladetabletten, choco en desserts op basis van chocolade. 

Legast – Rue de la Station, 65 – 7090 ‘s-Gravenbrakel – T. 067-56 08 74 – www.legastchocolatier.com

Chocolatier van het Jaar 2024 in Brussel: Yasushi Sasaki uit Sint-Pieters-Woluwe.

Yasushi Sasaki is een pure vakman die al naam heeft gemaakt in verschillende patisseriewedstrijden en die in zijn kleine Brusselse shop in alle bescheidenheid wonderen verricht, ook met chocolade. Gault&Millau beschouwt hem terecht als een van de beste referenties van de hoofdstad op het gebied van verfijnde patisserie en chocolade. De typische Japanse precisie van de elegante, delicate smaken van zijn chocolade en de esthetische aantrekkingskracht ervan vormen de rode draad doorheen Sasaki’s creaties. Voor zijn ganaches vertrekt hij van verschillende originechocolades en binnenkort gaat hij van start met de productie van chocolade volgens het ‘bean-to-bar’ principe. 

Yasushi Sasaki – Franciskanenlaan 10 – 1150 Brussel – T. 02-779 05 68 – www.patisseriesasaki.be

Praktische info: ‘Finest Chocolatiers in Belgium and Luxembourg 2024’ is voor 14,95 euro (gratis verzending) te koop via www.shop.gaultmillau.be. De volledige selectie staat online op www.gaultmillau.be en www.chocolatierpatissier.be

Tekst & foto’s: Joëlle Rochette (www.joellerochette.com)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.