Nieuwe erkenning als streekproduct: Oostendse zeebeschuit

“Zeebeschuit in ere hersteld”: zo luidden de krantenkoppen in Oostende in 1984. Om de 70ste verjaardag van de lokale bakkersbond te vieren koos men niet voor een nieuw gebak maar greep men terug naar een culinaire folklore.

Toen reeds zette Jean-Pierre Desmedt als voorzitter van de Oostendse Bakkersbond er zijn schouders onder. En met succes want sindsdien is het de bekendste specialiteit van Bakkerij Desmedt. Ze hebben de bleke zeebeschuiten steeds in voorraad voor een trouw publiek.

Zeebeschuit


Een Oostendse zeebeschuit is een zeer eenvoudig gebak op basis van tarwebloem, water, vetstof en zout. Vroeger waren scheepsbeschuiten grote en dikke beschuiten, “het brood van de schippers”. Ze werden gebakken door scheepsbakkers of scheepsbeschuitbakkers. Dit waren gespecialiseerde bedrijfjes die grote volumes scheepsbeschuiten produceerden. Er waren ook kwaliteitsvoorschriften. Zo moest een zeebeschuit bijvoorbeeld van goed kwaliteit “smakelijk en van goede reuk zijn, knappend en ineens doorbreken”.

Aangeboden door Bakkerij Desmedt uit Oostende

Meer info:
Bakkerij Desmedt
Stuiverstraat 204
8400 Oostende
T 059 70 42 01

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.