Om de vier dagen sluit er een bakkerij

De redenen hiervoor zijn de concurrentie van de supermarkten, veranderingen in de voorkeur van de consument voor ontbijtgranen en 11% van de Belgen die hun eigen brood bakken.

De cijfers die de FOD Economie publiceert zijn niet erg positief. Ook naar faillissementen toe zijn de cijfers niet rooskleurig. Terwijl er 10 jaar geleden nog “slechts” 51 faillissementen in de bakkerij waren, bleken er in 2019 maar liefst 87 falingen te zijn geweest. “Het aantal bakkerijen liep terug. In Wallonië en Brussel zijn er vandaag nog slechts 1.350 bakkerijen tegenover meer dan 2.000 in 1996”, zegt Albert Denoncin, voorzitter van de Franstalige bakkersfederatie.

Oorzaken

De voorzitter ziet verschillende verklaringen. Een daarvan is de concurrentie van supermarkten. Die retailers bieden steeds meer verschillende soorten brood: “Maar er zijn nog andere redenen voor die terugval. De consumenten die niet altijd meer brood eten. Voor het gemak worden er ontbijtgranen in plaats van brood gegeten. En 11% van de Belgen maakt hun eigen brood.

Opleiding geniet veel bijval

Maar Albert Denoncin gelooft er nog steeds in: “Je moet maar kijken naar het succes van de bakkersopleiding in de vakscholen. Het is vandaag een ware hit”. De cursussen mogen dan wel leuk zijn, het werk is vaak zwaar en complex. Ingewikkelde schema’s in het weekend en werken ’s nachts en op feestdagen. “We werken met tere producten. Uitstel is ook nie tmogelijk. Het moet er elke dag zijn, zoals bijvoorbeeld die verjaardagstaart voor je (klein)kind.».

Kwaliteit, lokale granen en uitgebreid aanbod

Bakkerijen lijken nog steeds goed te werken in de dorpen: “De echte broodliefhebber zal niet wegblijven als hij een paar cent meer moet betalen. Hij weet dat de bakker met edele granen werkt en dat zijn brood soms heel lokaal is geteelt. Vooral in Walllonië slaan veel bakkers die weg in”. En hij merkt ook het succes van allerlei andere viennoiserie op zoals stokbroden, boterkoeken, croissants,… en patisserie …

Beroep met toekomst

Een baan die gaat verdwijnen? “Zeker niet, we geloven er nog steeds in. Er is ruimte voor mensen die opkomen voor kwaliteit, voor vakmensen”, antwoordt de heer Denoncin. “Onlangs organiseerden we een wedstrijd die uitsluitend gericht was op jongeren. Het was een groot succes. Ze zijn nog steeds bereid om te leren en te innoveren. En voor Albert Denoncin is dat ook de sleutel tot succes, “de passie moet voorrang krijgen op de mindere kantjes van het beroep.”

Source: Sudinfo

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.