PIVA: investering van 12 miljoen euro om slagerij-bakkerij en hotelschool te renoveren

PIVA in Antwerpen zal een renovatie ondergaan ter waarde van meer dan 12 miljoen euro. De renovatie omvat de installatie van 10 nieuwe keukens en de herinrichting van het theoriegedeelte van de school. De 800 studenten van de school en de volwassen leerlingen van CVO Vitant zullen wellicht vanaf 2024 gebruik maken van de gerenoveerde faciliteiten. De werkzaamheden zullen naar verwachting pas in 2024 zijn afgerond en zullen gefaseerd worden uitgevoerd om de school zo min mogelijk te verstoren. De renovatie zal helpen het tekort aan geschoolde horecamedewerkers in de regio aan te pakken. Qua aanpak streeft men naar een optimaal gebruik van duurzame materialen en technieken .

De meeste werkruimtes in de bekende school PIVA aan de Desguinlei in Antwerpen-Zuid zijn versleten. Daarom schiet de provincie Antwerpen te hulp met 8,7 miljoen euro voor nieuwe keukens en wordt het theorieblok voor 3,6 miljoen euro gerenoveerd. Concreet worden er tien nieuwe keukens geplaatst die intensief gebruikt zullen worden door de PIVA-studenten en de stagiairs van de instelling voor volwassenenonderwijs CVO Vitant. Het renovatieproject, waarvoor de provincie Antwerpen ruim 12 miljoen euro uittrekt, omvat ook de vernieuwing van de consumptielokalen en het wijnkennislokaal.

“De horecaopleidingen van PIVA en CVO Vitant zitten in de lift. Dat is goed nieuws, want de sector heeft dringend nood aan geschoold personeel”, zegt Luk Lemmens (N-VA), de provinciale onderwijsambtenaar. Door extra, goed uitgeruste praktijkruimte voor het horecaonderwijs te voorzien, speelt het Provinciaal Onderwijs Antwerpen in op deze behoefte.

Nieuwe architecturale concepten

Architectenbureau Stramien en bouwbedrijf dhulst’ werkten een vernieuwend architecturaal concept uit dat de bestaande ruimte zal transformeren naar een professioneel, functioneel en onderhoudsvriendelijk geheel.

Voor het ontwerp van de keukens werd vertrokken vanuit het didactisch pedagogisch concept van PIVA en CVO Vitant. Leerlingen en cursisten krijgen hierin alle ruimte en de meest hedendaagse uitrusting om alle voorbereidings- en bereidingstechnieken individueel of in kleine groepjes uit te voeren.

Alle leslokalen worden uitgerust met multimedia-apparatuur zodat de lessen verrijkt kunnen worden met beeldmateriaal. Ook de nieuwste ICT-toepassingen omtrent voedselveiligheid, voorraadbeheer, kostprijsberekening e.d. zijn voorzien. Grote raampartijen zowel tussen de keukens onderling als naar de restaurants en park Hof Van Leysen zorgen voor een open atmosfeer.

Een geïntegreerde gebogen wand tussen de keukens en de gang zal zorgen voor grotere keukens en een kortere link met de verbruiksruimtes. In deze wand worden open doorgeeftogen voorzien. Door het open luik en het glas in de wand hebben de verbruikers zicht op wat er zich in de keukens afspeelt.

Theorielokalen

In de theorieblokken zullen alle vaste binnenwanden worden vervangen door demontabele systeemwanden. Dit maakt een flexibele aanpassing aan nieuwe behoeften en onderwijsmethoden in de toekomst mogelijk zonder ingewikkelde aanpassingen, aldus architectenbureau Stramien, dat de plannen heeft ontworpen. Ook de binnenramen, de vloerbedekking en de technische installaties voor elektriciteit en ventilatie worden volledig vervangen.

Duurzaam

Bij deze hele renovatie worden energiezuinige bouwtechnieken gebruikt. Onder meer de bestaande aan- en afvoerleidingen en verlichting worden vervangen door duurzame alternatieven. “We zijn ook erg tevreden met de keuze voor inductievuren”, zegt Ann Cleemput, directeur van CVO Vitant. “Daardoor zullen we minder gas verbruiken en dat is niet alleen duurzamer maar op lange termijn ook goedkoper.”

Gefaseerde aanpak

De afbraak van de oude keukens op de tweede verdieping begon tijdens de paasvakantie en de aannemer richtte het terrein in. De werken zullen waarschijnlijk duren tot een deel van 2024. Alles zal gefaseerd gebeuren om de school zo min mogelijk te storen.

PIVA, dat sinds 1965 gehuisvest is in de gebouwen aan de Desguinlei, werd opgericht in 1938 en telt momenteel meer dan 800 studenten. De bekende hotelschool biedt bakkerij-, slagerij-, hotel- en toeristische opleidingen aan in TSO of BSO.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.