De lokale productie van de matten en de mattentaart en de eigenheid ervan werd benadrukt door verschillende belanghebbenden, waaronder de Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart, de mattenboeren, Toerisme Geraardsbergen en Cultuur Lierde. Ze hebben besloten om de lokale samenwerking tussen boeren en bakkers extra in de schijnwerpers te zetten met het STREEKPRODUCT.be-label.
De Geraardsbergse mattentaart, een bekende lekkernij die wereldwijd geproefd is, speelt een belangrijke rol. De Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart heeft de Europese Beschermde Geografische Aanduiding aangevraagd voor de taart.
Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat matten essentieel zijn voor het bakken van mattentaart. Ze zijn uniek vanwege hun samenstelling, namelijk verse volle rauwe melk en botermelk of azijn. Een vergelijkbaar product is de Indiase “paneer”, waarbij meestal citroensap als zuur wordt gebruikt.
Het maken van matten vereist veel arbeid, elke dag opnieuw. Tweemaal per dag vult de boerin na het melken de ketel(s) met verse melk. De melk wordt verwarmd tot net onder het kookpunt, waarna de azijn wordt toegevoegd en de matten zich vormen. Vervolgens worden ze uitgeschept in neteldoeken, opgehangen en ongeveer zeven uur uitgelekt. Daarna worden ze koel bewaard tot de bakkers ze ophalen. Gemiddeld produceren de boerinnen uit Geraardsbergen samen 3000 kg matten per week!
Vroeger werden matten in de regio door iedereen gemaakt die één of meer koeien had. Zo konden veel mensen de matten maken die nodig waren voor het lokale kermisgebak, de mattentaart. Aan het einde van de 19e eeuw specialiseerden lokale bakkers zich echter in het bakken van de “tartes à maton” of mattentaart, waardoor het thuisbakken ervan afnam. De vraag naar matten nam toe en de lokale boeren specialiseerden zich in het maken van matten voor de bakkers.
Tijdens de Week van de Korte Keten (13-21 mei) is het ook belangrijk op te merken dat matten een uniek product zijn dat alleen nog op boerderijen wordt geproduceerd. Het is een puur landbouwproduct dat rechtstreeks aan de lokale bakkers wordt verkocht.
Geef als eerste een reactie