Richemont lanceert eigen brood


De Belgische afdeling van de Richemont Club mag dan wel al bijna zestig jaar bestaan, ze blijft zichzelf heruitvinden. Getuige daarvan is het Richke, het eerste eigen brood dat de vereniging lanceert. “Met dit voedzame en gezonde broodje plaatsen we de Richemont Club op een mooie en relevante manier in de kijker”, duidt voorzitter Johan Buelens. Op 9 november organiseert de vakvereniging ook het Belgisch kampioenschap bakkerij.

Exact een jaar geleden kon je in het vakblad Brood & Banket lezen hoe de Richemont Club in 1948 ontstond uit de nauwe contacten tussen Zwitserse en Engelse bakkers. Wanneer ook vaklui uit andere landen zich bij de vereniging voegden, kon een Belgische afdeling niet uitblijven. Ons land sloot zich aan in 1959. De club stelt zich tot doel alles wat reilt en zeilt in de wereld van brood, banket, chocolade, ijs en suiker op te volgen en waar mogelijk te registreren. Dat de club de daad bij het woord voegt, blijkt nog maar eens met de lancering van het Richke. Een bezoek aan de heimat van de vereniging in Zwitserland inspireerde de Belgische leden tot het creëren van een eigen brood, dat ze in samenwerking met Puratos ontwikkeld hebben. 

Vloeibaar zeezout

“We kozen uiteraard voor een ambachtelijk, smaakvol brood”, legt voorzitter Johan Buelens uit. “Daarnaast wilden we een antwoord geven op de hedendaagse consumenten-verwachtingen. Dat vertaalt zich in een lager zoutgehalte en de verwerking van kiemgranen.” Een opvallend ingrediënt is het vloeibare Posidonia zeezout, waardoor het natriumgehalte sterk vermindert. De naam Posidonia is afgeleid van de gelijknamige plant die in de Middellandse Zee voorkomt. De aanwezigheid ervan in het water is gunstig, omdat ze grote hoeveelheden zuurstof produceert en op die manier het water zuivert en de mineralensamenstelling wijzigt. Door de verdamping van het zeewater ontstaat er volgens de producent een evenwicht tussen zeemineralen, zoutsmaak en natriumreductie. 

Foto: De leden van de Richemont Club kijken met een enthousiaste blik richting toekomst.

Eigen stempel

Het Richke is rijk aan vezels en eiwitten. Bovendien is de voedingswaarde van het brood volgens Virginie Angowski, junior product manager bij Puratos, goed voor een Nutri-Score A. Al kan de bakker dat niet claimen, aangezien het Richke geen officiële merknaam is en de bakker de Nutri-Scores ook aan zijn andere broden zou moeten toewijzen. Opvallend is de relatief lange kneedtijd van acht minuten in eerste versnelling, gevolgd door drie minuten in tweede versnelling. Dat zorgt ervoor dat het kneedproces het deeg niet forceert en het iets meer water kan opnemen. Ook aan de visuele identiteit is gedacht: een klassevol sjabloon met Richemontlogo draagt bij tot de herkenbaarheid van het brood. “We lanceren een sterk product, dat niet alleen perspectieven biedt op het vlak van verkoop, maar onze vereniging ook visibiliteit geeft bij de consument en onze collega’s”, aldus Johan Buelens.

Belgisch kampioenschap

De Belgische Richemont Club telt vandaag zowat vijfentwintig leden, waarvan ongeveer vijftien actieve bakkers. Daarnaast maken verschillende aspirant-leden hun opwachting. De vakvereniging organiseert naar goede gewoonte het Belgisch kampioenschap bakkerij. Ze gaat daarmee op zoek naar opvolgers voor Stefan Vandaele (categorie brood) en Alexandre Morsomme (categorie viennoiserie). Voor het moeilijk in te vullen luik ‘sierstuk’ stond de Richemont Club begin september nog open voor extra inschrijvingen. Het initiële plan om finalisten via regionale voorrondes te selecteren, bleek coronagewijs een onhaalbare opgave. “Scholen zetten in huidige tijden hun deuren logischerwijs niet graag open voor externe organisaties. Daarom kiezen we als alternatief voor één centrale preselectie.

Op 9 november strijdt een vijftiental bakkers in Sint-Niklaas om een plaatsje in de finale”, aldus Johan Buelens. Naast de nationale titel vormt de wedstrijd ook een opstap richting internationale vakwedstrijden, zoals het wereldkampioenschap en het Europese kampioenschap. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.