Nieuwe Gids ‘Tartine et Boterham 2024’ met selectie artisanale bakkers in Brussel is uit

De gids “Tartine et Boterham” laat een opmerkelijke stijging zien van 20% ambachtelijke bakkerijen in de afgelopen 5 jaar, vergeleken met de editie van 2015. Er zijn nu bijna 80 etablissementen opgenomen in de editie 2024. Géry Brusselmans, de bedenker van de gids, benadrukte deze toename van bakkerijadressen tijdens zijn optreden in het 12h30 televisieprogramma van BXL*.

Géry Brusselmans

De gids ontstond in 2015 uit een eenvoudige vraag: waar vind je goed, lokaal ambachtelijk brood in Brussel? Om liefhebbers van kwaliteitsproducten te helpen, verkennen de makers de stad op zoek naar nieuwe bakkerijlocaties. Toch zijn er specifieke criteria vereist, wil je in de gids opgenomen worden. Het belangrijkste criterium is dat minstens 80% van de producten die in de winkel worden verkocht, in het aangrenzende atelier worden gemaakt.

“We streven ook naar een kwalitatief criterium, waarbij kwaliteitsgrondstoffen zoals boter en eieren worden gebruikt,” legt Géry Brusselmans uit.

Gamma verbreedt bij de artisanale bakker: glutenvrij, vegan, hartig…

Sinds de start van de gids is er een evolutie merkbaar in de Brusselse regio. Brusselmans merkt een verschuiving op van de traditionele Belgische bakkerijen, die éclairs aanboden, naar bakkerijen die plantaardig gebak, glutenvrije opties, hartige lekkernijen en nog veel meer produceren.

Deze positieve evolutie is duidelijk zichtbaar in de editie van 2024, die bijna 80 bakkerijadressen vermeldt in vergelijking met vijf jaar geleden. Ondanks het feit dat het een minderheid blijft – met naar schatting 1000 verkooppunten voor brood in Brussel – vertegenwoordigt de opname van 80 winkels ongeveer 8% van de ambachtelijke bakkerijen, wat anderzijds toch duidt op een groei in deze sector “, benadrukt Géry Brusselmans.

  • BX1 is een Franstalig Brussels lokaal televisiekanaal dat politiek, sociaal, cultureel, economisch en sportnieuws uit de hoofdstad brengt. De zender richt zich op kijkers uit Brussel en Wallonië, net zoals het Brusselse Nederlandstalige BRUZZ zich ook richt op Vlaanderen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.