Sluis bij Mol heeft opnieuw een warme bakker: Eyckmans opent tweede filiaal

De inwoners van Sluis zijn in hun nopjes. Ze hebben er een nieuwe bakker bij. Bakkerij Eyckmans uit de Statiestraat in Mol heeft daar een tweede vestiging geopend. Om deze feestelijke gebeurtenis nog meer in de verf te zetten, creëerde Dennis Eyckmans het “Sluyskensbrood” .

Bakkerij Eyckmans is al meer dan dertig jaar aanwezig in de Statiestraat in Mol. Maar sinds dinsdagochtend heeft de bekende bakkerij een tweede vestiging in Mol-Sluis. “Vrienden en kennissen van Sluis hebben ons vaak gevraagd waarom we geen bakkerij in hun dorp openen”, begint Dennis Eyckmans. “De enige bakkerij is onlangs gesloten, dus de inwoners van Sluis moesten verderop of in de supermarkt brood kopen. Mijn vriendin Uschi Raus en ik hebben onlangs een stuk grond in Mol-Sluis gekocht, en toen werden de plannen voor een winkel steeds concreter. Ondertussen was het oude bakkerijgebouw verhuurd en omgebouwd tot een friteuse. Maar naast Café ‘t Smetje stond nog een leeg huis. Dertig jaar geleden was er een slagerij, maar sindsdien was het niet meer bewoond geweest. We hebben contact opgenomen met de eigenaar, en hij ging akkoord om ons het huis te verhuren.”


“In het midden van de coronacrisis was het zeker niet gemakkelijk om een nieuw bedrijf op te zetten, ook al is het ons gelukt om alles in drie maanden klaar te spelen”, vervolgt Uschi Raus. “We hebben 1 september als openingsdatum opgesteld, en hebben ons daar ook aan gehouden. De drie weken vakantie en sluiting van onze Molse winkel hebben we hoofdzakelijk gebruikt om de winkel in Sluis klaar te maken voor de opening begin september. We hebben ook dag en nacht gewerkt”, lacht Uschi.

Nieuw brood om winkel in Sluis in de kijker te zetten

“Onze Sluyskensbread special is ook erg populair,” zegt Dennis Eyckmans. “Het is een donker brood met lokale granen. We werken samen met lokale boeren, wat de link met Mol-Sluis nog eens extra benadrukt. Dit gebouw is vrij klein, dus we hebben er enkel de winkel en geen atelier. We maken dus nog steeds al het brood en het gebak in onze vestiging in het centrum van Mol. Dit heeft natuurlijk gevolgen, want de hoeveelheden zijn aanzienlijk toegenomen. In de bakkerij gaan we vroeg aan de slag en tussen 5 en 8 uur ‘s morgens is het echt druk. Onze nieuwe winkel wordt door de week gerund door Ellen, terwijl Uschi ons in het weekend komt helpen.”

Kwaliteit met stip op één

“Ik heb tien jaar gewerkt als arbeider in de bakkerij van mijn ouders”, vervolgt Dennis. “Mijn ouders wilden beetje bij beetje stoppen met werken, dus ben ik onlangs zelfstandige geworden. Na tien jaar was het tijd om die stap te zetten. Uschi draait ook al acht jaar mee. Dus is is ons eerste nieuwe en gezamenlijke project. Ik durf niet te voorspellen of dit nieuwe filiaal het begin zal zijn van een meer winkels? We zien wel. Eén ding is zeker: we blijven kwaliteit bieden!”

www.bakkerijeyckmans.be