Softijs is niet langer populair in België

Soft Ice Cream Cream Bag Dessert Schokoeis

Softijs is niet langer gegeerd in België. Dat bevestigen tal van uitbaters van ijssalons aan de kust. De schuld steken ze op de ijsbewerkers en handelaars uit de jaren ’90 die de hygiëneregels veronachtzaamden.

Het Nieuwsblad sprak met producent en marktleider Carpigiani, die het aantal machines met liefst 80 procent zag zakken. En ook drie uitbaters van ijssalons bevestigen die trend. “Wat ooit een mega aantrekkingspool was is vandaag nog een bijzaak!”, beamen die drie!

Softijs is  een zacht en luchtig ijsjes op een hoorntje. “Het aantal machines is in nog geen twintig jaar tijd van 1.250 naar 200 gezakt”, zegt Stefan De Vroede van Carpigiani Benelux. “België biedt nog weinig toekomst.”

In België ligt de oorzaak vooral bij verhalen uit het verleden.  Mensen werden ziek na het eten van een softijsje door bacteriële infecties en gebrekkige hygiëne. De Vroede. “De huidige generatie softijsmachines voldoet aan alle hygiënevereisten. Mensen moeten niet langer bang zijn voor een softijsje.”

Veel werk voor weinig inkomsten

Davy Vankeirsbilck (33) van De Crèmerie in Middelkerke. “Uitbaters die geen goesting hadden in het zorgvuldig reinigen van hun machines dragen de schuld. Het enige wat telde in de jaren’90 van de vorige eeuw was winstbejag. Er was geen oog voor hygiëne. Vandaag verkoop ik op warme dagen wel nog softijs. Maar zoals vroeger zal het wel nooit meer zijn.  Frank Buylaert (61) van het ijssalon ‘t Zwart Schaap op de Zeedijk in Sint-Idesbald stopte vijf jaar geleden met de verkoop van softijs. “Het onderhoud van de machine vroeg veel inspanning en de verkoop was nagenoeg niks meer. Enkel nog wat Fransen kochten hier softijs.

De concurrentie nam toe

Davy Plaetevoet (40) van de Ijsbeer uit uit de Panne beaamt de enorme terugval, maar hij heeft nog wél altijd twee machines. “In de jaren negentig hadden mijn ouders vier machines, nu hebben we nog twee.” Hij verklaart de terugval niet alleen door hygiëneproblemen , maar ook door een toegenomen concurrentie. “Schepijs vond je vroeger slechts in een paar variëteiten: vanille, chocolade, aardbei en pistache. Wij bieden anno 2019 niet minder dan 32 soorten aan, zoals  o.a. smurfenijs, bubblegum, witte chocolade,… Kinderen zijn er gek op.”

Lees meer

Bron: Het Nieuwsblad