
Panel van deskundigen ontleedt eeuwenoud recept van geliefkoosd streekproduct

Â
âPieter Bruegel de Oude legde in 1559 de laatste hand aan zijn meesterwerk âNederlandse Spreekwoordenâ. Dit schilderij beeldt 85 spreekwoorden af, waaronder ook: âDaar zijn de daken met vlaaien bedektâ. Ook in andere wereldbekende werken zoals âLuilekkerlandâ verwerkte Bruegel de vlaai. Zo leverde de schilder het bewijs dat dit streekproduct toen al gebakken zat in onze lokale eetcultuurâ, vertelt Jo Van Caenegem, Projectverantwoordelijke Steunpunt Streekproducten. âEn dit is niet veranderd. Meer dan vierhonderdvijftig jaar later is de vlaai in Vlaanderen nog steeds een geliefkoosde lekkernij.â
Â

Traditioneel streekproduct
Inderdaad. Ook in de 21ste eeuw gaat de vlaai, niet te verwarren met de Limburgse vlaai, nog vlotjes over de tongen. Letterlijk. In Oost-Vlaanderen is de vlaai een populair kermisdessert en wie Aalst of Lier zegt, denkt meteen aan het Liers vlaaike of âOaljsjtersen vloaiâ. In Aalst, stad van de smaak 2010, gaan de vlaaien bij bakkers en horeca-zaken als traditionele streekproduct nog steeds als zoete broodjes over de toonbank. Meer nog, de Aalsterse vlaai is er het symbool van gastvrijheid en gezelligheid. De stad telt vier erkende producenten die het label van Streekproduct.be dragen. In Lier genieten de zes producenten van de Orde van het Liers Vlaaike een Europese erkenning, maar uiteraard zijn er nog tal van andere trotse vlaaibakkers.
Rondetafelgesprek
Maar wat maakt de vlaai nu zo lekker dat ze de zoete tand des tijds doorstaan heeft? Hierrond bestaan meerdere theorieĂ«n en verschillende regio’s eigenen zich het verhaal toe. Om duidelijkheid te scheppen, organiseert Streekproduct.be vrijdag 22 maart een rondetafelgesprek met zes doorwinterde vlaaikenners: Greet Draye van het Centrum Agrarische Geschiedenis, Ina Ruckebusch, wetenschappelijk medewerker van het Bakkerijmuseum Veurne, Tom De Ridder van de erfgoedcel Denderland, Marc Mees, kunsthistoricus, AndrĂ© Delcart, kenner culinair erfgoed en streekproducten en Jo Van Caenegem, Projectverantwoordelijke Steunpunt Streekproducten.
âAan de hand van 16e en 17e eeuwse kookboeken en stukken uit het archief van Bakkerijmuseum Walter Plaetinck Zuidgasthuishoeve, zullen we oude vlaaienrecepten analyseren om ze vervolgens te toetsen aan de vlaaien zoals Bruegel ze afbeeldde en hoe ze tot op de dag van vandaag geproduceerd wordenâ, vertelt Ina Ruckebusch van het Bakkerijmuseum Veurne. âDaarnaast zullen we ook schilderijen van tijdgenoten van Bruegel bestuderen. Elke deelnemer zal het vraagstuk vanuit zijn eigen expertise, ervaring en onderzoek uit het verleden kunnen belichten. Door deze kennis te delen, hopen we snel het mysterie rond de vlaai van Bruegel uit te klaren.â
Resultaten
De komende weken brengen de leden van de rondetafel al het materiaal samen om verder te bestuderen. Op 14 mei zullen de resultaten van hun onderzoek officieel bekendgemaakt worden in Aalst in het bijzijn van de erkende streekproducenten. Het wordt zonder twijfel een feestelijke onthulling waar menig zoetebek vast nu al watertandend naar uitkijkt.