Superfoods voor gezond, lekker en kleurrijk brood

We spelen met zijn allen te veel suiker binnen, en te weinig vitaminen en mineralen.
Praktijkleraar Yves Thomaes van Ter Groene Poorte vindt dat bakkers daarop moeten
inspelen. “Pak uit met lekkere producten die ook gezond zijn en er speciaal uitzien. Zo doe
je aan klantenbinding.” Yves Thomaes schuift superfoods naar voor als kerningrediënt van
die plannen.

“Als bakkers gebruiken wij te weinig het thema gezondheid als insteek naar onze klanten toe”, vertelde
Yves Thomaes tijdens de online innovatiedag ‘Brood in balans’. “Nochtans zitten bijvoorbeeld
onze fruittaarten ook boordevol vitaminen en mineralen. We moeten ervoor zorgen dat klanten
naar onze zaak komen omdat we lekkere producten maken die ook gezond zijn.”

Beschermende stoffen

Volgens Yves Thomaes moeten bakkers een stap verder durven kijken dan traditionele ingrediënten.
“Er zijn drie types voedingsstoffen: brandstoffen (met suikers, koolhydraten en vetten), bouwstoffen (eiwitten), en beschermende stoffen (vitamines, mineralen en vezels). Vooral van die laatste categorie hebben we met zijn allen een tekort. We vinden die beschermende stoffen terug in groenten, fruit en noten. Bepaalde groenten en fruit zijn superfoods, op voorwaarde dat ze niet besproeid en dus biologisch gekweekt zijn. Aardbeien, frambozen en besjes zitten bomvol vitamine C.” “Superfoods kennen we onder meer ook in poedervorm, denk aan kurkuma en maca. De voordelen voor onze gezondheid van die superfoods zijn enorm: van ontstekingsremmend tot kankerwerend. Waarom zouden we ze dan niet gebruiken in onze producten en die troef uitspelen naar klanten?”


Kleur

Het gebruik van superfoods kan naast het gezondheidsaspect nog twee belangrijke troeven uitspelen. “Superfoods zorgen vaak voor een unieke smaak en een bijzondere kleur. In Azië zijn die kleuren al jaren in gebruik. Je prikkelt je klanten met iets dat ze nog nergens anders hebben gezien en geproefd.
Zo doe je aan klantenbinding.”

Yves Thomaes gebruikt graag kurkuma als voorbeeld. “Kurkuma is de krachtigste antioxidant ter wereld. Je kunt het heel makkelijk mengen in deeg. Je hebt niet veel nodig per brood en is dus niet duur in gebruik. Je brood krijgt een gele kleur en daar houden klanten van. Het geeft de indruk dat er veel eieren zijn gebruikt, dus kun je in bepaalde degen de eieren vervangen door kurkuma. Gebruik een gram kurkuma per kilogram bloem. Het zal geen impact hebben op de smaak en is gemakkelijk mee te kneden.”


Suikerarm

Waar we als mens nood hebben aan meer vitamines uit superfoods, moet de hoeveelheid suiker naar beneden, meent Yves Thomaes. “We moeten proberen suikerarm te bakken, met suikervervangers. Suiker is de stof waarvan we er allemaal te veel van eten. We hebben suiker nodig als brandstof, dus alle suiker schrappen hoeft natuurlijk niet. Maar de basis van gezonde voeding is evenwicht. Wij moeten er als bakker in slagen een product te maken dat én lekker én gezond is. Als wij dat aan onze klanten kunnen aanbieden, slaan we twee
vliegen in één klap.”

Beelden: Pixabay, wikimedia Commons

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.