Tête-de-nègre, toch niet meer in onze tijd, a.u.b?

Vandaag staat er een column in Gazet van Antwerpen, waarin Alain van Veldhoven met enige verwondering vaststelt dat een nieuw Kempens ijssalon ’tête-de-nègre’-ijs aanbiedt op de menukaart. Het gaat om mokka-ijs. “Er zijn zelfs twee smaken”, vermeldt de columnist sarcastisch.

Als ik even op Google surf, krijg ik al snel tal van zoetigheden te zien onder het woord ’tête-de-nègre”. De Nederlandse Wikièedia noemt die dan weer negerzoenen.

In deze woelige tijden, met protesten wereldwijd in het teken van Black Live Matters, getuigt dit van weinig voeling met wat er rondom ons gebeurt. Koning Filip betuigt zijn diepste spijt in een brief aan de Congolese president Tshisekedi voor de geweld- en gruweldaden onder het bewind van zijn betovergrootoom Leopold II en ook voor de gemaakte fouten tijdens de kolonisatie. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we die termen definitief moeten afvoeren.

Gelukkig voor de Kempense ijszaak hebben de eigenaars hun fout ingezien en enkele uren voor de opening van hun salon de ‘tête-de-nègre’ op sociale media vervangen door ‘tête de brunette’. Op de valreep gered, dus!

Beeld: wikipedia

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.