Tony’s Chocolonely: gelukt om cacao 100% traceerbaar te maken

Tony’s Chocolonely is een bedrijf dat is opgericht om 100% slaafvrije chocolade op de markt te brengen. Het bedrijf heeft een systeem van data- of gegevensverzameling ontwikkeld om hun cacao volledig traceerbaar te maken, van de boerderij tot de fabriek.

Door het gebruik van sensoren in de voorraden die rechtstreeks afkomstig zijn van de cacaoplantages, kan Tony’s Chocolonely nagaan waar hun cacao zich in de toeleveringsketen bevindt. Alle cacao is nu 100% traceerbaar, waardoor het bedrijf kan garanderen dat de cacao die in hun chocoladerepen wordt gebruikt, afkomstig is van hun partnercoöperaties.

Bovendien worden alle bij Tony’s Chocolonely aangesloten boeren in kaart gebracht met GPS, waardoor het bedrijf de bossen kan beschermen en ontbossing in de buurt van de boerderijen kan voorkomen. Het bedrijf houdt ook de oogst van elke boerderij bij om ervoor te zorgen dat de boeren niet meer cacao leveren dan waarvoor hun boerderij bestemd is. Hoewel de boeren niet verplicht zijn om aan de normen van Tony’s te voldoen wanneer zij zich aansluiten, wordt wel van hen verwacht dat zij maatregelen nemen tegen kinderarbeid, en geeft Tony’s hen voorlichting over wat kinderarbeid is en hoe het te voorkomen.

Tony’s Chocolonely is er ook in geslaagd een aparte tank te krijgen voor hun 100% traceerbare cacaoboter, die alleen in hun producten gaat. Traceerbaarheidsclaims worden gecontroleerd door PWC om ervoor te zorgen dat ze controleerbaar zijn. De traceerbaarheid van andere ingrediënten, zoals suiker of noten, is voor Tony’s momenteel echter niet haalbaar. Het bedrijf moet keuzes maken en prioriteiten stellen. Hazelnoten werden bijvoorbeeld betrokken uit Turkije, maar het bedrijf vond het moeilijk om te garanderen dat ze ethisch geproduceerd waren, dus kozen ze ervoor om ofwel uit een minder riskant gebied te komen, ofwel op hun producten te vermelden dat de hazelnoten afkomstig zijn van een leverancier die niet transparant is over eerlijke productie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.