Ward Laeremans (39) en Jo Aerts (37), voormalige universiteitsvrienden en industrieel ingenieurs, verrasten velen door hun passie voor artisanaal brood en gebak te volgen. Zes jaar geleden namen ze de befaamde bakkerij Sint-Lambertus in Leuven over. Nu bereiden ze zich voor op hun volgende onderneming: de herlancering van de iconische bakkerij Koelen in Diepenbeek.
Foto’s: in de Sint-Labertusbakkerij in Heverlee (Leuven ) zetten de twee vrienden hun passie om in daden.
Hun liefde voor brood en banket ontstond niet van de ene dag op de andere. Tijdens hun studententijd in Diepenbeek waren ze al vaste klanten bij bakkerij Koelen. Ward verhuisde vervolgens naar Leuven, terwijl Jo zich in Hasselt vestigde. Beide heren bleven met elkaar contact houden Naast hun vriendschap bleef hun gedeelde passie voor bakken een rode draad.
Zo’n zes jaar geleden besloten ze de befaamde Sint-Lambertusbakkerij in Leuven over te nemen. Ward Laeremans vertelt: “Bakkerij Sint-Lambertus is een begrip in Leuven. We vonden het een kans en een uidaging. Als twee vrienden namen we de bakkerij oven en gingen ook samen aan de slag. Toen we hoorden dat bakkerij Koelen in Diepenbeek te koop stond, groeide langzaam het idee om ook daar de zaak door te zetten. Waarom.? Niet nekel vanwege onze pasie voor ambachtelijk brood en gebak, ook omwille van praktische redenen. Ik woon in Leuven en Ward in Hasselt (Kiewit). Voor mij is het gemakkelijk om snel naar de bakkerij in Leuven te gaan, teerwijl Jo daarentegen een serieuze afstand moet overbruggen om hier in Leuven te raken. Daarom zal Jo vanaf eind oktober de leiding overnemen bij de ovens in Diepenbeek voor de doorstart van bakkerij Koelen. Hij zal daar toezicht houden op de producten terwijl ik de bakkerij Sint-Lambertus in Leuven blijf beheren.”
Een grote passie
Hun betrokkenheid bij het bakken gaat verder dan louter zakelijk. Ze bakken actief mee met hun teams in Hasselt en Leuven en maken producten zoals brood, koffiekoeken en taarten. Hun overgang naar Koelen in Diepenbeek zal een gelijkaardige hands-on aanpak met zich meebrengen, met ondersteuning van de bestaande bakker tijdens de eerstkomende maanden.
Gevraagd naar de motivatie van twee dertigers om midden in de nacht op te staan om brood en gebak te bakken, legt Ward uit: “Het is een passie die moeilijk uit te leggen is. Je doet het omdat je niet anders kunt. Naar de bakker gaan voor verse broodjes is een ritueel. Mijn grootouders bakten thuis hun eigen brood. Voor Jo en mij is het een combinatie van vakmanschap en het plezier van samenwerken. Omdat we goede vrienden zijn, hebben we een geweldige tijd in dit beroep. Daarnaast leiden we een team en werken we samen om elke dag ambachtelijke kwaliteit te garanderen.”
Traditie en kwaliteit
Hun plan voor de doorstart van Koelen in Diepenbeek staat gepland voor de laatste week van oktober. Eind september kregen ze officieel de sleutels van de bakkerij, gevolgd door een periode van technische voorbereiding, testen van de apparatuur en proefbakken met de bestaande werknemers om de workflow en de producten te leren kennen.
Over hun toekomstplannen is Ward duidelijk dat het niet hun doel is om een keten van bakkerijen op te richten, maar om zich te focussen op het vakmanschap zoals we die bij de kleine, lokale bakker zien! Ze willen het ambachtelijke karakter van hun producten behouden, waarbij alles met de hand wordt gemaakt en de nadruk ligt op traditie en kwaliteit.
Geef als eerste een reactie