Verloren Maandag blijft een hoogdag voor de bakkers in de brede Antwerpse regio

Voor de meeste bakkerijen betekent Verloren Maandag extra lange uren op zondagavond en zondagnacht. Dit jaar viel Verloren Maandag op 11 januari 2021. Dat komt omdat, volgens de Antwerpse traditie, worstbrood en appelbollen op het menu staan op de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen.

Voor Johan Buelens (52) uit Willebroek betekent Verloen Maandag veel werk, in het bijzonder een zware dag en nacht. “We beginnen met bakken op zondagavond en gaan maandag de hele dag en nacht door. Maar het stoort me helemaal niet. In feite vind ik het leuk. Ik vind het een mooie traditie en ik ben er erg trots op dat er elk jaar zoveel mensen op bezoek komen. En de worstenbroodproductie loopt vlot”, zegt hij lachend. “Ik heb geen geheimen, maar je moet werken met echte boter voor het bladerdeeg en het vlees moet van de beste kwaliteit zijn”. Zo kunnen we ons onderscheiden van de massaproductie. het vlees is best niet te vet. Anders lekt het vet na het bakken uit en dat is niet smaakvol”, zegt Johan.

Witloof

De gepassioneerde bakker heeft ook zijn eigen versie gemaakt, die na al die jaren een must-have is geworden voor Verloren Maandag. “Speciaal is dat je bij mij ook een versie met witlof, kaas en ham vindt. Ik kom uit Kampenhout en daar wordt veel witlof gekweekt. Dus ik zie het als een currybroodjes en appelbollen.”

Aantal

En de verkoop is groot. Het zijn er enkele duizenden,” vertelt de bakker. “Als ik ze allemaal op een rijtje zet, dan zou ik wellicht weer aan de lengte van mijn record ‘grootste worstenbroodje ter wereld” komen. Dat was toen 263 m. lang. Ik vind het verbazingwekkend dat die broodjes nog steeds zo populair zijn. Soms lijkt het wel of elke familie in Willebroek op maandag worsten of appelbollen eet. Verloren maandag is een zeer belangrijke dag voor ons.”, besluit hij.