Vier Belgische topchocolatiers strijden voor finaleplek van World Chocolate Masters

De vier Belgische topchocolatiers zijn bekend die op 27 september in Kortrijk deel gaan nemen aan de nationale selectie van de 8ste editie van de World Chocolate Masters competitie. Het zijn Oliver Van Nueten uit Knokke-Heist, Quyen Le uit Sint-Lambrechts-Woluwe, Wim Vyverman uit Sint-Niklaas en Togo Matsuda uit Japan. Ze strijden straks tijdens Broodway voor de prestigieuze titel van Belgian Chocolate Master.

In 21 landen vinden nationale selectiewedstrijden plaats. Vier topchocolatiers uit België nemen deel aan de selectie op 27 september tijdens de Broodwaybeurs in Kortrijk. Oliver Van Nueten uit Knokke-Heist, Quyen Le uit Sint-Lambrechts-Woluwe, Wim Vyverman uit Sint-Niklaas en Togo Matsuda uit Japan wagen hun kans. Elk jaar is er een thema waarrond de chocolatiers moeten werken. De achtste editie gaat over ‘Shape tomorrow’s chocolate’. De wereld verandert razendsnel. Hoe ziet de toekomst eruit? Gaan we naar een apocalyps toe of wordt het eerder groener, mooier en optimistischer? En waar past chocolade in deze dualiteit? Het is aan de kandidaten om hun ideeën hierover in chocolade uit te werken. De jury van de nationale selectie is bekend maar blijft nog geheim. Zij zullen de kandidaten beoordelen op vijf opdrachten rond het thema.


Prestigieuze wedstrijd

De geselecteerde chocolatiers zijn niet aan hun proefstuk toe en hebben menig expertise
opgebouwd tijdens hun carrière. Deelnemen aan de wedstrijd is dan ook een kers op de taart. Het is
de enige wedstrijd ter wereld die gewijd is aan creativiteit met en meesterschap rond chocolade. De
wedstrijd zorgt voor uitdagingen en inspiratie. Het leidt tot een erkenning en dus een commerciële
boost voor alle deelnemers.

De vier kandidaten stellen zich voor

“Ik volg de wedstrijd al van jongs af aan. Het is al altijd mijn droom geweest om mee te doen en tussen de top te staan. Voor mij is het bijleren en het deelnemen het belangrijkste, hoewel ik uiteraard graag wil winnen”, aldus Oliver Van Nueten.

Ook voor Quyen Le – de enige vrouwelijke kandidaat – is het een grote eer om deel te mogen nemen:

“Vijf jaar geleden tijdens een bezoek in België werd ik verliefd op chocolade. Toen heb ik beslist chocolatier te worden. Ik heb mijn eigen cacaoboom geplant en een conch gekocht om mijn eerste chocolade te produceren. Ik voel me vereerd om deel te mogen nemen”.

Togo Matsuda komt uit Japan en werkt bij Jean-Paul Hévin

Ook Togo Matsuda zegt: “Ik ben enorm blij deel te mogen nemen aan de selectiewedstrijd van België. Dit is het land dat bekend staat voor zijn chocolade. Een super eer is het dan ook. Ik werk bij La Pâtisserie belge!”

Wim Vyverman: “Deelnemen aan de World Chocolate Masters vraagt veel energie van de deelnemers. Het is dan ook de juiste balans zoeken tussen de eigen activiteiten en de voorbereidingen voor de wedstrijd. Ik wil het verschil maken en de lat heel hoog leggen. Toch vind ik het ook belangrijk om met beide voeten op de grond te blijven en er te zijn voor mijn klanten. Ik denk dat dit mij typeert.”

De winnaar van de nationale selectie mag zich de Belgian Chocolate Master noemen. Hij of zij mag op Bootcamp naar Canada als voorbereiding van de finale van World Chocolate Masters ’22 in Parijs

Bootcamp

Het WCM-bootcamp voor alle finalisten vindt plaats op 22 maart in de Chocolate Academy™ in Montreal, Canada. Daar zullen alle finalisten elkaar voor het eerst ontmoeten. Gedurende 3 dagen zullen zij zich in inspirerende sessies voorbereiden op de Wereldfinale.

De WCM wereldfinale vindt plaats op 22 oktober in Parijs, Frankrijk.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.