Nederlandse bakkersvereniging NVB bundelt krachten om voedselverspilling tegen te gaan

Onder de leden van de Nederlandse Federatie van Bakkers (NVB) bestaat een sterke wil om voedselverspilling tegen te gaan. Brood is een van de meest verspilde voedingsmiddelen in Nederland. Daarom is de NVB een (zelf)test gestart. De resultaten van de eerste test werden aan de leden voorgesteld, waarna verschillende bedrijven zich aanmeldden om aan de zelftest deel te nemen.

De bedrijven maken gebruik van een monitoringformat dat is ontwikkeld door de Universiteit van Wageningen en ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ na een proefproject bij drie bakkerijen.


Monitoring in drie subsectoren

De NVB werkt sinds begin dit jaar samen met “Samen Tegen Voedselverspilling” en is meteen begonnen met een onderzoek en monitoringt bij drie bakkerijen. Oorspronkelijk waren drie bedrijven bereid aan dit project mee te werken. BACU Uden leverde info over patisserieën, Amarant Bakkers reikte gegevens aan voor de dagversbakkerijen en PréPain Oldenzaal nam het segment diepvries/ZAV brood voor haar rekening. Deze drie verschillende bakkerijen bestrijken het volledige productiespectrum van de industriële bakkerijsector. De Universiteit van Wageningen en “Samen Tegen Voedselverspilling” hebben op basis van dit proefproject monitoringsformats ontwikkeld, zodat ook andere bedrijven in de sector (zelf)monitoring kunnen invoeren.

Data

Eind juni heeft Toine Timmermans van “Samen Tegen Voedselverspilling” de resultaten van deze eerste monitoring aan de Algemene Vergadering gepresenteerd. De reactie van de NVB-leden was zeer positief. Doorslaggevend was het besef dat nauwkeurige afvalcijfers noodzakelijk zijn om het imago van brood te verbeteren.

Perspectieven en maatregelen

Deze inspanningen van de bakkerijen moeten leiden tot een goede benchmark voor voedselverspilling en -productie in de drie subsectoren van de industriële bakkerijsector. Deze benchmarking moet voldoende achtergrondinformatie opleveren om actie te ondernemen om afval verder te verminderen en beste praktijken te delen. Tijdens de Algemene Vergadering in november zullen de resultaten van de monitoring aan de NVB-leden worden meegedeeld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.