Vrouwen domineren Belgian Students Pastry Awards

Het was lang wachten op een nieuwe editie van de Belgian Students Pastry Awards, maar de deelnemers ontgoochelden allerminst. Brood & Banket was erbij op 18 maart en stelde net als de jury vast dat de coronacrisis de gepresenteerde creaties er niet minder spectaculair op heeft gemaakt.

Dit jaar namen drie vrouwelijke patissiers het volledige podium in. Dat was niet de enige opvallende vaststelling, want meer dan ooit waren de gepresenteerde patisseriecreaties een streling voor het oog. “Alle kandidaten hadden overduidelijk veel aandacht besteed aan het uitzicht van hun taarten”, beaamt juryvoorzitter Christophe Thomaes. “Ze zagen er zeer professioneel uit en zouden niet misstaan in de toonbank van eender welke patisserie. Maar we eten niet alleen met onze ogen, zelfs al hadden de deelnemers zeer goed begrepen hoe ze het paasthema konden integreren. De technische kwaliteit speelt uiteraard ook een rol. Onze beoordeling is dan ook voor 30 procent gebaseerd op het werk in het atelier en voor 70 procent door de smaak.”

Juryvoorzitter Christophe Thomaes

Perfecte organisatie van een intensieve dag met een mooie afloop

Het was dus tijdens het proeven dat de juryleden het verschil tussen de kandidaten konden vaststellen. “Bepaalde deelnemers hadden bijvoorbeeld niet genoeg chocolade gebruikt, terwijl dat nochtans een van de opgelegde ingrediënten was. Bij andere kandidaten zat dan weer de hoeveelheid suiker niet goed. We mogen echter niet vergeten dat het nog altijd om leerlingen gaat en niet om door-gewinterde professionals. Hun gebrek aan ervaring maakten ze ruimschoots goed door hun professionele instelling. Zo bewezen ze alvast dat de toekomst in de handen van onze studenten ligt.” Juryvoorzitter Christophe Thomaes werd voor deze editie bijgestaan door ondervoorzitter Bernard Istasse (lid van het Belgische team op de Coupe du Monde de la Pâtisserie in Lyon in 2018), Joël Kasperek (Pâtisserie Oberweis) en Alain Deprez (Maison Sirre).

Gebak van Dina Ben Taïb

Dit jaar namen acht deelnemers van zes verschillende scholen het tegen elkaar op. Het thema van deze editie was Pasen. Zo koos de kandidate die derde zou worden voor een gele taart met in het midden een ei op basis van suiker met gouden touch, een subtiele verwijzing naar het beroemde Fabergé-ei. De beoordeling van het werk in het atelier was net als andere jaren gebaseerd op de opgelegde criteria: hygiëne, handigheid, opbouw, originaliteit, enzovoort. Dit jaar besteedde de jury ook bijzondere aandacht aan een bijkomend criterium: het vermijden van verspilling. Tijdens het proeven van de creaties hield de jury rekening met het algemene uitzicht, de smaak, de textuur, het gemak om de taart te snijden en het gebruik van de opgelegde ingrediënten (chocolade) in de juiste verhouding.

En de winnaars zijn…

Joana Pina
Mirthe Van Berghen

Drie vrouwelijke kandidates kaapten alle podiumplaatsen weg. Joana Pina (Institut Emile Gryzon) stond op het hoogste schavotje. “Ik had het helemaal niet verwacht, maar ik ben aangenaam verrast met mijn eerste plaats. De wedstrijd was ook heel leuk.” Mirthe Van Berghen van de Bakkerijschool Hasselt werd tweede. Ze nam daarnaast ook de prijs van de jury en de prijs van de Brusselse minister Sven Gatz mee naar huis.

Dina Ben Taïb, die ons verbaasde met haar Fabergé-ei, mocht als derde mee op het podium.

Dina Ben Taïb

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.