In de afgelopen 10 jaar is er een grote vooruitgang geboekt bij het verminderen van het zoutgehalte in het Nederlandse brood. Op jaarbasis gebruikt de Nederlandse bakker nu 2,7 miljoen kilo minder zout dan in 2009.
Terwijl men voor professionele broodrecepten in 2009 11.374.766 kilo zout nodig had, was er tien jaar later nog maar 8.662.322 kilo nodig voor alle verkochte broden. Berekend op een broodvolume van 874.982.000 kg in 2019 betekent dit een vermindering van 2.712.444 kg zout. Dit werd gedaan zonder dat de consument het merkte, en dat was ook de bedoeling.
Geleidelijke vermindering
Grote bakkerijen spraken samen met de andere levensmiddelenfabrikanten, detailhandelaren en de overheid af hoe ze het voedsel nog gezonder konden maken. Men kwam overeen de samenstelling van de producten te verbeteren. In het geval van brood werd afgesproken om een vermindering van het zoutgehalte met 25% te realiseren. Dit doel is va,daag bereikt.
De bakkerij-industrie als geheel heeft daarom stap voor stap het zoutgehalte van het brood aanzienlijk verlaagd. Met name de industriële bakkerijsector heeft een grote rol gespeeld in deze reductie.
Een beetje geschiedenis
De vermindering van zout begon in 2009 met een sectorale collectieve overeenkomst waarbij een vermindering van zout (NaCl) in brood van 2,5 naar 2,1% in de droge stof werd vooropgesteld, waarna de wet in Nederland werd gewijzigd. In 2011 is een verdere reductie tot 1,8% van de droge stof in gang gezet. Ten slotte werd de zoutnorm, als gevolg van wijzigingen in de wetgeving in 2017, op veel meer broden toegepast (vroeger enkel grote broden). Nu dus ook andere soorten brood zoals stokbrood, glutenvrij brood, roggebrood en kleinkbrood.
Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij
De laatste zoutmeting in 2019 laat zien dat de daling zich heeft voortgezet. Op dit moment bevat brood in Nederlandse winkels gemiddeld 1,6% zout in de droge stof. Ver onder de wettelijke norm van 1,8 procent”, zegt Edith van Peij van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), die jaarlijks grote en kleine bedrijven meet.
De vermindering van zout in brood is belangrijk om de positie van brood als gezond basisvoedsel veilig te stellen”, zegt van Peij. De hele bakkerijsector heeft deze kwestie serieus genomen en we zijn blij dat we deze aanzienlijke vermindering van het zout hebben kunnen realiseren. We zijn trots op deze verbetering op de Nederlandse voedselmarkt, maar ook in vergelijking met andere Europese markten. Slechts enkele EU-landen hebben een wettelijke norm voor zout in brood.”
Bron: Bakkerswereld
Geef als eerste een reactie