245 miljoen Milka paaseieren rollen van de lopende band in de Milka fabriek in Herentals

Belgen zijn dol op chocolade, en Pasen is natuurlijk de dag om dat te vieren. Opvallend is dat melkchocolade dit jaar niet langer de meest populaire chocolade is. Voor het eerst staan volledig witte paaseieren op nummer één, volgens chocolademerk Milka. De chocoladefabriek van Milka in Herentals produceerde dit jaar in totaal 2030 ton eieren, of ongeveer 245 miljoen chocolade-eieren. Ongeveer de helft daarvan (43%, of 105 miljoen eieren) blijft in België, de rest gaat naar het buitenland, vooral naar Frankrijk en Duitsland. Sommige eieren worden zelfs naar Rusland uitgevoerd.

Het paasweekend staat weer voor de deur, maar door de beperkende maatregelen zullen de grote paasspeurtochten dit jaar weer creatief en op kleinere schaal moeten worden georganiseerd. Ook Milka, de Belgische marktleider in chocolade paaseieren1 , heeft dit ingezien. Dit jaar heeft het chocolademerk de productie van paaseieren een beetje zien teruglopen, maar echte fans laten zich door de omstandigheden niet van de wijs brengen. In de chocoladefabriek Milka in Herentals rolde met Pasen nog steeds 2030 ton, of ongeveer 245 miljoen paaseieren, van de lopende band. 43% van deze Belgische productie is bestemd voor de Belgische markt, gevolgd door Frankrijk (34%) en Duitsland (11%).

Belgische productie wil meer

Het verhaal van een Milka paasei begint met een cacaoboon. De bonen worden schoongemaakt en in kleine stukjes (of “nibs”) gebroken wanneer ze in de fabriek aankomen. Deze nibs worden vervolgens geroosterd volgens specifieke methoden die ervoor zorgen dat de smaak maximaal behouden blijft. De volgende stap is het vermalen van de nibs om cacaolikeur te verkrijgen, de basis voor vloeibare chocolade. Deze chocolade wordt vervolgens in de kenmerkende “paasvormen” gegoten en overgoten met een romige of knapperige vulling, afhankelijk van de smaak. Zodra de eieren zijn afgekoeld, kunnen ze in hun verpakking worden gedaan en op de transportband worden gerold, klaar om te worden opgegeten. Het hele productieproces is in deze video vastgelegd.

Paaseieren van melkchocolade hebben concurrentie

Na jarenlang de onbetwiste nummer één van de populairste smaken te zijn geweest, zal het ei van melkchocolade in 2021 plaats moeten maken voor volledig witte chocolade-eieren. Zij zijn de favoriet aller tijden geworden, op de voet gevolgd door Milk Praline Crunch en Oreo, die de laatste van de drie topplaatsen innemen. Milka produceert in totaal negen verschillende smaken: Milka produceert in totaal negen verschillende smaken: Melk, Wit, Melk Biscuit, Melk Noisettine, Melk Creme, Melk Praliné Croquant, Wit Praliné, Daim en Oreo. Het goede nieuws voor fans die niet kunnen kiezen is dat de mix packs tot vijf verschillende smaken per zakje bevatten. Geen stress meer over kiezen.

Benieuwd naar de reis die een paasei aflegt voordat het in de supermarkt ligt? Neem een kijkje achter de schermen bij Milka’s fabriek in Herentals via deze link of QR-code.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.