3D-printing heeft de wereld van de banketbakkerij veroverd

screenshot van EMG = Evolution media Group

In Frankrijk heeft een inventieve dame Marine Coré-Baillais een project opgezet Cakewalk 3D om het 3D-printen van voedsel te democratiseren. Met een eenvoudige tool kan je voeddsel bewerken vanaf elke gangbare 3D-printer. Om dit project uit de grond te stampen, werft ze nu ook via crouwdfunding fondsen bijeen. Doordat alles “open source” gebeurt, kunnen andere technici of ingenieurs hun steentje bijdragen aan een verdere optimalisatie.

Smelt de chocolade in een kom, giet vervolgens de bereiding in de buis, plaats de schroef erop om die af te sluiten en installeer het op het steunstuk van de 3D-printer… Met deze lijst van technische taken wil Marine Coré-Baillais de mogelijkheden om 3D te gaan printen opdrijven!

Net als in een receptenboek vereist elke stap van de bereiding dosering, precisie en enkele (succesvolle) pogingen, voordat de 3D-printer perfect kan worden ingesteld om een representatieve en eetbare decoratie af te leveren.

Marine Coré-Baillais was vroeger assistent general manager bij Sculpteo, gespecialiseerd in industrieel 3D-printen. Met een diploma ” Patisserie” op zak wilde ze in 2019 de wereld van het bakken combineren met die van de technologie.

In prestigieuze huizen is 3D-printen al ingebrugerd

Het was in de prestigieuze keuken van Le Meurice, bij de brigade van Cédric Grolet, dat Marine Coré-Baillais stage liep. Het was midden de eerste coronapandemie dat ze daar aan de slag ging. Ze merkte dat de patissiers en koks allemaal al vertrouwd waren met 3D-printen. Ze gebruikten matrijzen of mallen. Velen, vooral de jongere generatie, hadden 3D-printen al op school geleerd.

Maar toch vindt Marine Coré-Baillais dat het 3D-printen te weinig wordt gebruikt. Zij wil dat velen de mogelijkheden ontdekken en dat men ook “direct met voedsel aan de slag kan en dit met een 3D-printer kan gaan verwerken”, legde ze uit op het Franse ZDNet. Ze vertelt: “Bakkers en patissiers hebben er al een lange zoektocht op zitten. Om winstgevend te kunnen blijven werken, werden ze enkele decennia geleden gestimuleerd om met kant-en-klare bereidingen, diepvriesproducten of allerlei additieven te gaan werken. Dit bleek vaak nefast voor de kwaliteit, waardoor velen hiervan terug kwamen. Nu kiezen ze vaker voor de natuurlijke weg”, vertelt ze!

3D-printing

3D-printing is een van de technologische antwoorden op dat probleem geworden, hoewel het niet het enige antwoord is. Voor Marine Coré-Baillais is de acceptatie van een technologie in de voedingssector niet alleen een zaak van professionals. Ook het gewone publiek komt ermee in aanraking en kan ermee aan de slag gaan!

Marine heeft met onderzoekers van de ‘Technische Universiteit van Troyes’ samengewerkt om het glasraam van de Parijse Notre-Dame op een dessert te reproduceren. “Een techniek die niet zo voor de hand ligt. Onze software maakt het echter mogelijk om 3D te printen in een continu traject, om defecten te vermijden die verband houden met het terugtrekken en het niet printen van een bepaalde beweging (of plaats). In tegenstelling tot de “vaas”- of “spiraal”-realisatie die in generalistische software bestaat, is deze printer in staat om een doorlopend traject te berekenen, zowel voor de buiten- als voor de binnenkanten van een 3D-ontwerp.”

Trigger de nieuwsgierigheid van de makers

Het is echter niet nodig om nieuwe software aan te schaffen om het te laten werken op uw ‘gewone 3D-printer, aangezien de tool werkt met de slicers op de markt en met de software die wordt gebruikt op bijna alle 3D-printers voor de gewone consumenten. De uitvindster heeft eenvoudigweg een trommel of wormhuis ontworpen om het apparaat aan te passen.

Met 1,4 miljoen verkochte persoonlijke 3D-printers wereldwijd in 2019 ziet de markt er veelbelovend uit voor Cakewalk3D, die de ambitie heeft om “culinair 3D-printen te democratiseren”. Vroeger voorbehouden aan professionals die gebruik maakten van dure machines (tussen 1.500 en 5.000 euro voor een professionele chocolade 3D-printer), heeft Marine Coré-Baillais gezorgd voor betaalbare prijzen (het kost 49 euro voor de eenvoudige extruder en 129 euro voor een kant-en-klare kit met ondersteuning en de nodige onderdelen).

Om de bekendheid van dit consumentenproduct te vergroten en geld in te zamelen om R&D te bevorderen, is sinds 29 oktober een kickstarter-project gelanceerd.”

Ervaring noodzakelijk

Toch is deze technologie niet voor iedereen. Het is eerder voor ervaren 3D-printer-gebruikers die weten hoe ze hun printer moeten opzetten en de tool onder de knie hebben”, relativeert de ontwerpster en eigenaar van La patisserie numérique en de Cakewalk3D. “Dit is geen Moulinex-robot! Het vereist een beetje doe-het-zelf-kennis en technisch inzicht”, waarschuwt Marine Coré-Baillais. “Ook van het voedingsproduct moet je wat weten. Bij de bewerking ervan moet je rekening houden met de beperkingen van de voedingsmassa en de textuur: zo kan een zandkoekjespasta bijvoorbeeld niet door een 3D-printer.”

Met deze 3D-printer kan de gebruiker plezier hebben en zijn creativiteit de vrije loop laten. Het is ook een geweldige kans om spanning te creëren rond een innovatief concept en een gemeenschap van enthousiastelingen op te bouwen. Marine Coré-Baillais erkent dat dit ook het doel van het project is: met open source ontwerpen hebben ingenieurs carte blanche om het product te verbeteren. In feite zijn sommigen van hen gaan nadenken over een verwarmingssysteem om de functionaliteiten van de extruder te verrijken”, legt ze uit waarmee ze haar punt illustreert.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.