Bakker Chrétien Lambregs stopt met zijn broodronde

Oorspronkelijk was Chrétien op weg om priester te worden, maar in 1965 ging hij bij zijn vader in de bakkerij werken. En anm later de bakkerij over. Vandaag staat zijn zoon Raf aan het roer van de bakkerij.Vader Chrétien en moeder Margot gingen nog vaak op pad om de klanten te beleveren via de broodronde.

Chrétien Lambregs reed zijn eerste bakkersronde met de oude triporteur van zijn vader en stapte later over op een VW-busje. In het begin deed ik mijn bakkersrondes in Lanaken en later breidde ik ze uit naar de aangrenzende dorpen. Ik had rondes op 1maandag, woensdag, donderdag en zaterdag. Vooral zaterdag was een inspannende ronde, met niet alleen brood maar ook met vlaaien, gebak en broodjes. Tot voor kort deed mijn vrouw Margot ook een ronde. “We hebben deze dienst altijd gezien als een vorm van dienstverlening, om ervoor te zorgen dat mensen die de bakkerij moeilijk konden bereiken, voornamelijk ouderen, toch van hun dagelijkse brood konden genieten,” legt Chrétien uit.

Bakkerij in goede handen van zoon en schoondochter

Verschillende onverklaarbare infecties deden de zeventiger beseffen dat hij niet eeuwig met deze bakkerijronde kon doorgaan. Samen met Margot besloot hij te stoppen met de rondes. “Waar mogelijk helpen we nog steeds een handje in de bakkerij, die nu goed geleid wordt door onze zoon Raf en zijn vrouw Pascale. Maar om 3 uur ’s nachts opstaan maakt niet langer deel uit van onze routine,” legden ze uit.

Broodrondes: steeds zeldzamer

Het emotionele afscheid van zijn 150 klanten betekende het einde van een tijdperk, nu de traditie van bakkers die rondes maken steeds zeldzamer wordt. Peter Nulens, PR-man van de Limburgse Bakkers, begrijpt de beslissing van de Lanakense bakker en merkt op dat bakkers met dagelijkse broodrondes een uitstervend ras aan het worden zijn, voornamelijk door economische overwegingen.

Chrétien Lambregs, Stationsstraat 175, Lanaken

Foto: andere bakkerij, uit de oude doos (wikipedia)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.