Antwerpse traditie van worstenbroodjes en appelbollen op Verloren Maandag blijft populair!

De oorsprong van deze traditie is eigenlijk niet gekend. De oorsprong gaat terug naar de Middeleeuwen, waar ambtenaren op deze dag de eed aflegden en niet werkten. Om het feest betaalbaar te houden, kregen mensen goedkope vleesbroodjes. Een andere verklaring wijst naar gilden in de 18e eeuw, waarbij ambachtslui op Verloren Maandag feestvierden en naar de herberg gingen. Daar trakteerden herbergiers, slagers en bakkers op gebraden vlees en brood. Een derde verklaring verwijst naar havenarbeiders die na Driekoningen op kosten van de baas mochten drinken, met ‘onverkoopbaar’ vlees en brood als feestmaal. Zo ontstond de traditie van worstenbrood en later appelbeignets op Verloren Maandag.

20ste eeuw

Tot diep in de negentiende eeuw gingen mensen op Verloren Maandag naar de herberg voor een maaltijd met worst en ander gebraden vlees. Het gebruik van worstenbrood en appelbollen op Verloren Maandag zoals we het vandaag kennen, zou pas begin vorige eeuw zijn ontstaan. Een slager kwam op het idee om vlees in een jasje van brood te wikkelen, wat leidde tot het ontstaan van het worstenbrood.

Na de Tweede Wereldoorlog begonnen cafébazen in Antwerpen hun klanten massaal te trakteren op worstenbrood en later ook appelbollen op Verloren Maandag. Deze traditie is nu vooral populair in Antwerpen en delen van het Waasland. In de rest van België gaat Verloren Maandag vaak aan de meeste mensen voorbij, hoewel steeds meer bakkers buiten de regio de traditie oppikken.

Culinaire tradities

Het worstenbrood in Antwerpen verschilt van het Zuid-Nederlandse worstenbrood doordat het gemaakt is van bladerdeeg, terwijl het Zuid-Nederlandse worstenbrood kleiner is en van brooddeeg wordt gemaakt. Beide lekkernijen hebben echter hun eigen unieke karakter en zijn een belangrijk onderdeel van de culinaire tradities in de regio.

De traditie van “Verloren Maandag” in Antwerpen, gekenmerkt door de consumptie van worstenbroodjes en appelgebak, verspreidt zich buiten de stad naar de rest van Vlaanderen. De traditie, die wordt gevierd op de eers

Foto: Broodnatie

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.