Bakker Mens bakt brood met Baskwadderbier

Brouwerij Leysen en Bakkerij Sus Mens lanceren samen een originele combinatie : het Baskwadderbrood met de B bovenaan. Dat wordt gebakken door Sus Mens uit de Wasserijstraat met als basis het bier van Jorge Leysen.

 

“Ik blijf mijn uit de hand gelopen hobby, voorlopig alleen doen in bijberoep”, vertelt Jorge Leysen. “Elk jaar groeit mijn productie met ongeveer 10.000 liter, nu zit ik aan 30.000 liter. Vorig jaar heb ik €50.000 geïnvesteerd in een bottellijn, dit jaar €10.000  in nieuwe opslagtanks. In principe kan ik nu tot 45.000 liter per jaar brouwen. Volgend jaar ga ik op zoek naar extra opslagruimte, dat wordt nu de grootste uitdaging.”

‘Niet dronken van brood, wel ne goei fond’

 

 

Jorge brouwt zelf een blond, een tripel en een donker bier en een zomer- of winterbier. “Die kun je vinden in drankenhandels in de Kempen en in Limburg. Een derde van mijn productie zijn bieren op maat. Ik heb het voordeel dat ik kleine hoeveelheden kan brouwen, bijvoorbeeld voor proefbrouwsels, evenementen of organisaties.”

De Baskwadder tripel van Brouwerij Leysen vormt nu de basis van een nieuw streekproduct. “Het bier zelf wordt toegevoegd aan het beslag, de mout is ook een soort graan en ook de kruiden worden gebruikt. De bierkenners gaan zeker de koriander en de sinaasschil die in het bier zitten, terugvinden in het brood. Extra voordeel: je wordt er niet dronken van en geeft ne goeie fond.”

Het brood werd  officieel op zaterdag 8 december 2018 voorgesteld tijdens de opendeurdag van brouwerij Leysen. Nadien is het te koop bij Bakkerij Mens in de Wasserijstraat in Herentals. (JL-pb)

Bron: nnieuws.be