Oude boterhammen uit IJsselmonde worden omgezet in biogas

Oud brood over dat niet meer te eten is? In Nederland, in Rotterdam-IJsselmonde vragen ze om het niet meer weg te gooien, maar in te leveren. Daar staan vanaf 12 januari speciale inleverbakken. Het oud brood wordt omgezet in biogas. Een brood kan een uur lang een gaspit laten branden.

IJsselmonde is na Feijenoord, Delfshaven, Noord, Kralingen-Crooswijk, Charlois en Hillegersberg-Schiebroek het zevende gebied in Rotterdam waar stichting BroodNodig in samenwerking met de gemeente oud brood inzamelt.

Broodnodig begon in 2016 met het inzamelen van oude boterhammen in Rotterdam. Nu staan er op 75 plekken in de stad speciale bakken waar mensen hun brood kunnen brengen. ,,We halen inmiddels duizenden kilo’s brood per maand op”, zegt manager Paula Zwitser. Het brood wordt omgezet in biogas.

Bacteriesoep

De broodbakken worden wekelijks geleegd door elektrische wagentjes van GroenCollect. Het brood wordt vergist: bij een temperatuur van 37 graden wordt een bacteriesoep gekookt waaruit methaan ontsnapt. Dat wordt opgevangen en gebruikt voor bijvoorbeeld verwarming van gebouwen

Bewoners kunnen onder meer bij de Voedselbank IJsselmonde, de moskee aan de Heijndijk en bij Huis van de Wijk aan de Grote Hagen hun oud brood inleveren.

Bron: AD.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.