Bakkerij Dumortier in Rumbeke sluit begin juli en staat dan te koop

Bakkerij ‘Dumortier’ van Johan Dumortier (49) en zijn vrouw Ilse Pattyn (46) in Rumbeke (West-Vlaanderen) sluit na 27 jaar haar deuren. Op 9 juli is het definitief gedaan. Het echtpaar, dat nog niet toe is aan pensionering, heeft besloten afscheid te nemen van hun bakkerij vanwege de hoge energieprijzen, administratieve lasten en een tekort aan personeel. De bakkerij zetten ze te koop.

Johan legt uit dat de beslissing om te sluiten niet gemakkelijk was. Hoewel ze het altijd leuk hebben gevonden om bakker te zijn, zijn ze zich gaan realiseren dat het leven in de bakkerij veeleisend is en weinig ruimte laat voor een sociaal leven. Johan vertelt dat ze na 27 jaar eindelijk een huwelijksreceptie konden bijwonen op zaterdagavond, gevolgd door een gesloten winkel op zondag, iets wat voorheen ondenkbaar was. Hij gelooft dat de jongere generatie zelfstandigen meer openstaat voor vrije dagen en dat klanten tegenwoordig meer begrip hebben voor de noodzaak van een balans tussen werk en privé.

Beginperiode

Johan en Ilse begonnen hun carrière in 1996 toen Johan, die er als kind al van droomde om bakker te worden, de kans kreeg om bakkerij ‘Pattou’ over te nemen. Ze namen de zaak snel over en openden bakkerij ‘Dumortier’ op 23 augustus 1996, nadat ze op 9 augustus waren getrouwd en op 13 augustus de sleutels hadden gekregen. Hoewel hun oorspronkelijke plan was om de bakkerij maximaal twintig jaar te runnen, slaagden ze erin om er 27 jaar lang een succesvolle onderneming van te maken. Het koppel is daar dankbaar voor. Een grote sticker hangt aan hun etalage met het woord ‘bedankt’ op. Ook een gelegenheidsboek waar klanten iets in kunnen schrijven ligt bij de deur. Mooie herinneringen aan de zaak willen ze graag vasthouden.

Redenen

Verschillende factoren hebben bijgedragen aan hun beslissing om te sluiten. Het papierwerk is zwaarder geworden in vergelijking met vroeger, het is moeilijk geworden om werknemers te vinden en de prijzen van grondstoffen en energie zijn aanzienlijk gestegen. Bovendien is er geen opvolger om de bakkerij over te nemen. Hun 21-jarige dochter heeft een bachelor in toerisme en heeft nooit interesse getoond in de bakkerij. Gezien hun leeftijd (bijna vijftig) vinden Johan en Ilse dat als ze iets anders in hun leven willen, ze dat nu moeten doen. Maar ze zullen de bakkerij zeker missen. Op de laatste dag, zondag 9 juli, zijn ze van plan om hun klanten te trakteren op eten en drinken.

Ooit zeven bakkers in Rumbeke

Hoewel hun toekomstplannen onzeker zijn, bevestigt Johan dat pensionering niet in het verschiet ligt en dat ze hun tijd niet zullen verspillen. Ze zullen de bakkerij te koop zetten en verhuizen naar Izegem. Johan hoopt dat een jonge bakker daar zijn eigen zaak kan beginnen, hoewel ze erkennen dat jonge bakkers schaars zijn. Hij herinnert zich een tijd waarin Rumbeke zeven bakkers telde, maar binnenkort zullen er nog maar twee overblijven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.