Belgian Pastry Lions maken zich op voor Lyon

Eind januari 2025 gaan de Belgian Pastry Lions op de Coupe du Monde de la Pâtisserie in Lyon voluit voor de medailles. Dat is de overduidelijke ambitie van het nieuwe Belgische team, dat met zijn structuur – ondersteund door de ‘who’s who’ van de Belgische patisserie – mikt op de lange termijn. 

De voorbije jaren hebben we het er in B&B regelmatig over gehad: over de leegte die we voelden bij de recente edities van de Coupe du Monde, zonder Belgische deelnemers. Dat het eeuwig zonde was dat het jonge talent – dat er in ons land zo overduidelijk is – de weg naar Lyon niet meer wist te vinden. Daar moet tegen de editie van 2025 verandering in komen. Eind september ontvouwde de Belgium Pastry Club zijn plannen tijdens een druk bijgewoonde persconferentie. 

De grote opkomst alleen al bewijst het: iedereen wil de Belgen maar al te graag weer zien schitteren in Lyon. En neen, het gaat daarbij niet alleen om de drie patissiers in het team, maar om de hele patisseriegemeenschap. Dat zegt de Belgium Pastry Club ook zelf: de Coupe du Monde is uitgegroeid tot een evenement dat zowel de professionals als de liefhebbers van patisserie samenbrengt. Niet verwonderlijk als je het palmares ziet dat de Belgen kunnen voorleggen. Sinds de start van de Coupe du Monde eind jaren 80 waren de Belgische teams goed voor één gouden, drie zilveren en drie bronzen medailles. Die tijd lijkt ver weg, want het is intussen al van 2011 jaar geleden dat de Belgen in Lyon het podium haalden.

Het team dat in 2025 wil schitteren op de Coupe du Monde: Raoul Andriessen, Marijn Coertjens en Djordy Van Kemseke, met coach Jean-Philippe Darcis.

Voor en door winnaars

De Belgium Pastry Club, dus. Dat is de organisatie die de Belgische deelname aan de Coupe du Monde nieuw leven inblaast. En dat het menens is, zie je meteen aan de namen die zich achter die organisatie scharen. Stuk voor stuk zijn het professionals die zelf ooit op het podium van internationale wedstrijden stonden, ook van de Coupe du Monde zelf: voorzitter Raphaël Giot (brons op de Coupe du Monde), vice-voorzitter Jean-Philippe Darcis en secretaris Patrick Aubrion (zilver en brons op de Coupe du Monde).

“België heeft in het verleden heel vaak mooie resultaten behaald op grote wedstrijden”, zegt Jean-Philippe Darcis. “Wel, dat gaan we nu weer doen.” Makkelijk wordt het zeker niet, want de voorbije jaren is het niveau van de concurrentie snel gestegen. Met name de Aziatische teams gooiden op de voorbije edities van de Coupe du Monde steevast hoge ogen. En ook al mikt de Belgium Pastry Club overduidelijk op de Coupe du Monde 2025, vast staat die deelname allerminst. Het Belgische team moet eerst scoren tijdens de Coupe d’Europe. Een goede score daar, moet een ticket voor Lyon opleveren. “Maar daar hebben we vertrouwen in”, klinkt het.

Lange termijn

De belangrijkste boodschap van de Belgium Pastry Club is echter dat de organisatie ook veel verder kijkt dan 2025. “We hebben een structuur uitgewerkt die zich richt op de lange termijn”, zegt Patrick Aubrion. “Dat doen we door elk teamlid te ondersteunen met zowel een coach als een assistent.” Het is een aanpak die doorgroeimogelijkheden biedt. Kandidaten evolueren mogelijk tot coaches, assistenten evolueren mogelijk tot kandidaten.

“Voor de coaches rekenen we in eerste instantie op professionals die zelf al aan de Coupe du Monde hebben deelgenomen”, vervolgt Patrick Aubrion. “Uit die poule van veertig chefs waren er een twintigtal die zich meteen bereid toonden mee te werken.” De assistenten zijn jonge talenten die de Belgium Pastry Club wil laten doorgroeien. Tegelijk hebben ze een belangrijke ondersteunende rol. De teamleden gaan een intens jaar tegemoet, met eerst de Coupe d’Europe en daarna – als alles volgens plan verloopt – de Coupe du Monde. Helpende handen zullen meer dan welkom zijn.

Gelijke kansen

Dat de Belgen eerst nog langs de Coupe d’Europe moeten passeren, is al bij al zo’n slechte zaak nog niet. De tijd van de ‘automatische’ selecties voor de Coupe du Monde is voorbij. Voorzitter Pierre Hermé heeft de voorwaarden voor de finaleplaatsen grondig aangepast. Landen die eerder medailles behaalden, zijn niet langer zeker van een finaleplaats in de volgende editie. “Het systeem met de preselecties per continent is eerlijker”, vindt ook Patrick Aubrion. “Iedereen start met gelijke kansen.”

www.belgiumpastryclub.be

Het team voor 2025

Marijn Coertjens

Marijn is de aanvoerder van het team. Hij behaalde in 2011 brons op de Coupe du Monde en weet dus als geen ander hoe het er in de wedstrijd aan toegaat. Marijn werkte onder meer in Hongkong en ontwikkelde ontwerpen voor klanten als Elton John en Cindy Crawford. Vandaag runt hij zijn eigen zaak in Gent, maar is hij ook een veelgevraagde chef voor masterclasses.

Djordy Van Kemseke

Djordy won eerder dit jaar de Carpigiani ijstrofee 2023, het officieuze Belgische kampioenschap voor ijsbereiders. Djordy – in het dagelijks leven aan de slag in zijn moeders ijssalon Dito’s in Schilde – is de grote verrassing voor dit team, met relatief weinig ervaring in chocolade, maar met bakken talent en ambitie.

In B&B nr. 2/2023 publiceerden we een interview met Djordy (en een recept).

Raoul Andriessen

Eerder dit jaar won Raoul Andriessen de Dutch Pastry Award. Raoul is Nederlander, maar heeft een sterke link met ons land. Hij werkte onder meer bij Van Dender in Brussel en De Baere in Knokke. Vandaag is hij vakleerkracht aan het PIVA in Antwerpen.

In B&B nr. 2/2023 publiceerden we een portret van Raoul naar aanleiding van de Dutch Pastry Award.

+ foto

Jean-Philippe Darcis (coach)

Jean-Philippe is één van de meest gerespecteerde chocolatiers van ons land. Daarnaast is hij ook een veteraan van heel wat nationale en internationale wedstrijden en zo de geknipte coach om de teamleden bij te staan, voor en achter de schermen.

Marc Ducobu (peetvader)

Om de comeback van het Belgische team een extra duwtje in de rug te geven, gooit Marc zijn ervaring mee in de strijd. Marc won in 2003 samen met Herman Van Dender en Patrick Aubrion de bronzen medaille op de Coupe du Monde.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.