Coup de chocolat: de chocolade revolutie van Tom en Isabelle

Tom Geens (40) en Isabelle Quirynen (38) maken op beperkte schaal chocolade. Die is in niks te vergelijken met de doorsnee Belgische chocolade producten. De keuze van hun bonen verschilt doordat ze voor oude variëteiten gaan, geteeld op boslandbouw. Het CO2-neutrale transport van hun cacaobonen die ze uit Colombia halen is werkelijk uniek. Daarna produceert Isabelle haar chocoladen repen in wellicht de kleinste fabriek ter wereld. Bewust spreken ze van een chocolade-revolutie!

Isabelle en Tom werken niet met tussenpersonen. Zij kiezen hun cacaobonen zelf. Isabelle: “De zuiverste en lekkerste cacaobonen worden gevonden in Zuid-Amerika, met name in Colombia en Peru. We zoeken altijd naar oude variëteiten met een rijke smaak. Wij zeggen nee tegen gekloonde bonen die in monoculturen worden geproduceerd en waarvan het hoofddoel is een hogere opbrengst te behalen. We kiezen voor plantages op bosgrond. Daar worden de bonen op de juiste manier gefermenteerd en in het juiste tempo geroosterd. Zij absorberen ook het aroma van de omringende planten en bomen. Als er bijvoorbeeld bananen in de onmiddellijke nabijheid zijn, zult u die gemakkelijk in het eindproduct proeven. Dit is niet het geval bij grote industriële plantages waar alles wordt gemengd en zeer hard wordt gebrand. De subtiele smaken verdwijnen en alleen de bitterheid blijft over.”

Vier soorten

Ondertussen biedt het stel vier verschillende repen aan. Marcel bevat het laagste percentage cacao (63%). Er is Gusta met 70% uit Colombia (Sierra Nevada)en Charlie 72% uit Colombia (Tumaco). De zuiverste in de reeks is Jerome, op 85%. “Bij de 2018 International Chocolate Awards won het de gouden medaille voor de beste donkere chocolade in Europa en de op één na beste ter wereld,” pocht Tom. “Het is een zeer sterke chocolade. Zijn naam, Jerome, verwijst naar de sterke stripheld uit de Suske en Wiske albums.

CO2-neutraal transport

Maar niet alleen de grondstoffen zijn uitgekiend. Ook voor het transport kiezen Tom en Isabelle voor de enige correcte en duurzame optie”, vertellen ze. “Vandaar ook dat ze van een chocolade-revolutie spreken. De cacaobonen komen met een zeilschip uit Zuid-Amerika naar Amsterdam. Daarna brengt een colonne fietsers die bonen van Amsterdam naar Antwerpen. Iedere fietser met 10 kilo of soms iets meer op hun bagagerek. Een tussenstop voor overnachting gebeurt met de tent in het park. “

Revolutie

Aanvankelijk verklaarden velen ons gek. Langzamerhand zien ze dat je ook op deze manier, weg van alle oude gewoonten en bewust kiezend voor duurzaamheid business kunt doen. Straks meert het schip weer aan en vertrekken we opnieuw in kleine groepjes naar Amsterdam om ze op te halen. Iedereen die fit is kan meedoen. “We droomden al lang van transport met het enige cargozeilschip ter wereld: de tres hombres. Dit jaar heeft hij voor het eerst onze cacao opgepikt in Santa Marta, Colombia. In juni meert de tres hombres aan in Amsterdam. Wil jij mee onze cacao vervoeren naar Antwerpen? Laat het ons weten en we houden je op de hoogte!

www.coupdechocolat.be

Beelden: Facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.