Elektronisch betalen binnenkort verplicht

Vanaf 1 juli 2022 zullen alle Belgische bedrijven, met inbegrip van bakkerijen en slagers, ten minste één vorm van elektronische betaling moeten aanbieden. Op 9 februari werd in de Kamercommissie Financiën en Begroting dit wetsvoorstel aangenomen!

De onderneming kan zelf beslissen welke vorm van elektronische betaling zij aanbiedt. Betaling met een creditcard, maar ook betaling via mobiel bank apps en Payconiq zijn mogelijk. Elektronische maaltijdcheques en consumentencheques worden niet als elektronische betaalmiddelen beschouwd. Contante betalingen zijn nog steeds toegestaan, maar klanten moeten altijd de mogelijkheid hebben om elektronisch te betalen.

Transactiekosten: negocieer of kies voor een goedkope app!

In het verleden verklaarden bedrijven vaak dat zij geen elektronische betaalmogelijkheid wilden aanbieden vanwege de hoge transactiekosten. In sommige gevallen waren deze kosten hoger dan de winst uit de verkoop.

Het is echter mogelijk om met de leverancier over transactiekosten te onderhandelen. De kosten kunnen bijvoorbeeld worden kwijtgescholden of beperkt voor transacties onder een bepaald bedrag of op basis van het aantal transacties. De transactiekosten zijn ook veel lager als de betaling bijvoorbeeld via Payconiq of een mobiele betaalapp wordt gedaan.

Indien niet ten minste één vorm van elektronische betaling wordt verstrekt, kan een boete van 26 tot 10.000 euro worden opgelegd.