Terwijl een ton graan begin februari nog ongeveer 260 euro kostte, is dat nu bijna 400 euro. En sedert eind vorig jaar noteerden we al hoge tarweprijzen. Dit werd veroorzaakt door tegenvallende oogsten wegens de droogte en het onvoorspelbare weer in 2021. Nu ligt de oorlog in Oekraïne aan de basis van de stijgende graanprijzen. Niet voor niets wordt dit land de graanschuur van Europa genoemd.
“Er is een reële kans dat deze hoge prijzen in sommige regio’s tot sociale onrust en zelfs hongersnood leiden”, waarschuwt landbouweconoom Wim Verbeke (UGent). Volgens de prognoses van de FAO zou het aantal mensen dat aan ondervoeding lijdt in de komende twee jaar van 8 tot 13 miljoen kunnen stijgen, waarbij vooral gevaar lopen.
Meer graan kweken in eigen land?
Landbouweconoom Wim Verbeke meent dat dit niet direct de oplossing is. “Wanneer de prijzen stijgen, zou graan voor de boeren opnieuw een aantrekkelijk product kunnen orden. Maar het ligt niet zo simple. Je hebt te maken met een productieproces dat minstens zes maanden duurt, of zelfs een paar jaar voor boeren met wisselteelt. Dit is geen oplossing op korte termijn”, aldus Verbeke.
Foto: Wikimedia Commons
Geef als eerste een reactie