Carlo Midiri is de Nederlandse World Chocolate Master 2022

Carlo Midiri mag zich de nieuwe Nederlandse World Chocolate Master
noemen. De 46-jarige toppatissier won maandag 14 maart de prestigieuze wedstrijd van Cacao Barry® die plaats vond in het nieuwe IJscentrum in Vlaardingen. Hij overtuigde de vijfkoppige jury met vijf hoogstaande creaties rond het thema “de toekomst- #TMRW (tomorrow)”. Carlo zal dit najaar Nederland vertegenwoordigen bij de internationale finale van de World Chocolate Masters in Parijs.

Het thema van de achtste editie van de World Chocolate Masters stond in het teken van de
toekomst, #TMRW (tomorrow). De jury bestond uit toppatissiers- en chocolatiers Jurgen Koens (voorzitter), Job van Berkel, Paul Wagemaker, Cees Bakker en Nils Hendrikse. Zij keken, proefden en beoordeelden de vijf opdrachten die ze de kandidaat Carlo Midiri hadden opgelegd. Carlo is niet aan zijn proefstuk toe. Sinds 2002 is hij de eigenaar van patisserie en chocolaterie George Vis in Noordwijk. Hij maakt deel uit van het Nederlands Patisserie Team waar toppatissiers hun creativiteit en ervaring met elkaar delen. Hij won verschillende prijzen, waaronder de Dutch Pastry Award. De titel van World Chocolate Master ontbrak nog op zijn lijstje. “Het is een mooie wedstrijd op hoog niveau. Ik ben 46 jaar, nu was het moment om eraan deel te nemen.”, aldus Carlo.
De vijf opdrachten waren de volgende:

1. You

In de eerste opdracht krijgt de kandidaat de kans om zijn visie over de toekomst en die van chocolade uit te leggen. Carlo liet een persoonlijke video zien over de prachtige kust in zijn woonplaats Noordwijk. De natuur wordt bedreigd en als we zo doorgaan, dan krijgen we een donkere wereld. We kunnen de wereld redden als we samen onze schouders eronder zetten, en dan wel nu.

2. Ontwerp

De grootste opdracht is het showstuk waarmee de toekomst in eetbare chocolade wordt uitgebeeld. Carlo maakte een indrukwekkende creatie met als hoogste punt een wereldbol met de woorden ‘Save our planet’. We zien vaak maar een topje van de ijsberg, toch is er veel meer aan de hand en dat laat Carlo zien met de onderwaterwereld aan de onderkant van zijn werk. Vervuiling, een octopus die wegvlucht over een rail, een schildpad gevangen in een net. We kunnen de wereld redden als we er samen wat aan doen. De jury was onder de indruk en zag dat er minstens zes verschillende technieken werden gebruikt zoals gevraagd in de opdracht. Met een metaaldetector bevestigde de jury dat de volledige constructie uit chocolade was gemaakt.

3. Taste

Voor de derde opdracht ‘Taste’ ging Carlo aan de slag met een lokaal product en fruit. Hij creëerde een chocolade boomstammetje van bladerdeeg. “Boomstammen zijn de longen van onze planeet, dus dat past bij de duurzame visie van het thema toekomst. D fruitige, oranje toets erbovenop zijn stukjes duindoorbes die gewoon hier in onze Nederlandse achtertuin groeit”, aldus Carlo.

4. Snack “on the go”

Gemaksproducten winnen steeds meer aan terrein, daarom luidde de vierde opdracht: maak een handige snack on the go dat 100% plantaardig is. Carlo serveerde hoorntjes in de vorm en de kleur van een groen blad, gemaa van oubliedeeg en kikkererwtensap. De vulling was een Alto el Sol ganache, met abrikozencompote, crumble en cress. “Een mooie uitvoering van de opdracht, dit is een prima on the go-product. De smaken zijn uitgesproken en in balans, de texturen zijn verfijnd”, ging het jurycommentaar.

5. Bonbons

Voor de laatste opdracht maakte Carlo kleine smaakexplosies in de vorm van bonbons met de naam End of the World. De gitzwarte buitenkant was gemaakt van actieve kool die de uitgebrande aarde voorstelde. De oranje vulling refereerde naar lava en was gemaakt van duindoornbes – en sinaasap elpuree. Gecombineerd met hazelnootpraliné, Alto el Sol, chiazaden, geroosterde boekweit en zeewierpoeder. De jury was unaniem en Carlo behaalde genoeg punten om de Nederlandse wedstrijd te winnen. Hij mag zich nu snel gaan voorbereiden op de internationale finale van de World Chocolate Masters in
oktober in Parijs. Hij zal dan Nederland vertegenwoordigen en het opnemen tegen negentien andere toppatissiers en -chocolatiers.

Young Talent Winnaars


Tijdens de Nederlandse World Chocolate Master wedstrijd vond ook de Young Talent editie plaats. Het is een podium voor jong talent die aan de hand van drie opdrachten over het thema de toekomst hun creativiteit kunnen laten zien. Na enkele preselecties namen vier jonge kandidaten deel. De jury koos Nick Banus als de winnaar. Niels Bakker ging met de publieksprijs naar huis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.