IJsatelier helpt jongeren met hersenletsel opnieuw functioneren

Hasselt / Overpelt / Neerpelt –

In Pelt en Hasselt kan u binnenkort artisanaal ijs gaan eten bij een kraam van Heide Atelier. Die vzw traint en ondersteunt jongeren met een niet-aangeboren hersenletsel.

Het verhaal van Heide Atelier begon in Heist-op-den-Berg, bij uitgeweken Diepenbekenaar Jan Nonneman en zijn vrouw Ines Seutin. “13 jaar geleden kreeg onze dochter een herseninfarct tijdens het joggen”, zegt Jan. “We kwamen er al snel achter dat er nauwelijks opvang was voor jongeren met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dat zijn meestal verkeersslachtoffers, maar ook mensen die een hersentumor of -infarct hebben gekregen. Ook nu nog zijn er wachtlijsten tot 7 jaar.”

“Vaak functioneren NAH’ers te goed om naar een instelling te gaan, maar zijn ze toch niet zelfstandig, waardoor ze de hele dag thuis zitten. Wij besloten een vzw zonder drempel op te richten om hen en hun ouders te helpen. Een jaar geleden openden we ons ijsatelier in Heist-op-den-Berg.”

Training

“Jongeren met een NAH moeten vaak cruciale vaardigheden opnieuw leren. Wij trainen hen in het atelier, door hen bijvoorbeeld in te zetten bij de productie van ons artisanaal ijs, hen melk te laten halen bij de boeren of hen ijs te laten verkopen. Op die manier ontwikkelen ze opnieuw hun motorieke functies, of scherpen ze hun sociale vaardigheden aan. Specialisten van de Limburgse vzw Mané ondersteunen ons. Elke jongere krijgt een intensieve persoonlijke begeleiding met een groeiplan.”

In het ideale scenario kunnen de jongeren op termijn re-integreren in de maatschappij. “Maar voor sommigen is dat bijna onmogelijk”, beseft Jan. In de tussentijd hoopt hij dat de vzw op eigen benen kan staan. “Jongeren zo intensief begeleiden kost veel geld. Daarom streven we naar een commercieel topproduct. We gebruiken bijvoorbeeld verse aardbeien en bananen in ons ijs. En nu breiden we uit met twee verkooppunten in Limburg.”

Lekplek

In Pelt en in Hasselt komt er een zogenaamde ‘lekplek’. “Wij gaan aanstaande zaterdag open”, zegt Mario Dewalheyns, die samen met zijn partner Wendy een trailer in Overpelt uitbaat. “Wendy stond vroeger op de markt, en dat sociaal contact mist ze af en toe nog. Nu kan ze opnieuw meer onder de mensen komen. En we kijken er natuurlijk ook naar uit om met die jongeren te werken. Het is een heel mooi initiatief.”

Momenteel staan Mario en Wendy nog alleen in hun ijskraam. “We moeten eerst de trein fatsoenlijk op gang krijgen, vooraleer we de jongeren uit de regio erbij betrekken. Vanaf zaterdag zijn we elke dag, behalve op maandag, open vanaf 14 uur. In de zomer sluiten we waarschijnlijk om 21 uur, in de lentemaanden eerder.”

Limburgs atelier

In Hasselt stapt brasserie De Kleine Tafel mee in het project. “De officiële opening is op 12 april”, zegt medezaakvoerder Caroline Neven. “Voor ons was dit ijskraam commercieel interessant, omdat we vlak langs het fietsroutenetwerk liggen. Zo leren mensen onze zaak kennen. Maar natuurlijk willen we ook het concept steunen. Mensen kunnen bij ons terecht vanaf 16 uur, in de weekends zal dat vroeger zijn.”

“Vanuit Limburg komt er veel interesse voor ons project”, merkt Jan Nonneman op. “Daarom voeren we gesprekken om naast de verkooppunten een volwaardig atelier te openen in Limburg, waar we ons ijs ook kunnen produceren. Al zijn er nog geen concrete plannen.”

Vanaf zaterdag kan u in de Heesakkerstraat 187 in Pelt ijs gaan eten. In Hasselt gaat dat vanaf 12 april in de Rapertingenstraat 72. Meer informatie vindt u op heideatelier.be

Bron: Het Nieuwsblad