La Lorraine Bakery Group investeert 200 miljoen in nieuwe productielijnen

La Lorraine Bakery Group heeft een zwaar jaar achter de rug. De uitdagingen in 2022 waren talrijk. Toch kijkt het berijf vooruit en is van plan 200 miljoen euro te investeren in projecten voor capaciteitsuitbreiding, waaronder de renovatie van de diepvriesbakkerij in Erpe-Mere en de uitbreiding van de fabriek in Cluj, Roemenië. Op het programma staat ook een betere ontsluiting van een aantal markten waarin La Lorraine vandaag al actief is.

La Lorraine Bakery Group is een Belgische onderneming die gespecialiseerd is in industriële bakkerijproducten en diepvriesproducten. Het bedrijf behaalde in 2021 een omzet van 1,17 miljard euro, een stijging van 32%. Ondanks stijgende kosten in onder meer Oekraïne realiseerde het bedrijf een bedrijfsresultaat van 137,1 miljoen euro (+11%). Na de pandemie focuste de directie zich op een verhoging van de capaciteit. Ook zijn er voor dit jaar 200 miljoen euro aan nieuwe investeringen aangekondigd.

Plannen

La Lorraine Bakery Group heeft zich niet gericht op nieuwe landen en ontsluiting van nieuwe markten, maar eerder op een uitbreiding van het marktaandeel in landen waar het bedrijf al aanwezig is, vooral in Oost-Europa en Turkije. CEO Guido Vanherpe van la Lorraine Bakery Group: “Onze kernmarkten blijven België, Tsjechië, Slowakije, Polen, Hongarije en Roemenië. Rond deze landen bedienen we andere landen, zoals Servië en Bulgarije, waar onze verkoop ook is gegroeid”. De onderneming is ook joint ventures aangegaan in Griekenland en Italië om deze markten strategischer te maken.”

Uitdagingen

Guido Vanherpe stelt dat er tal van uitdagingen zijn waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd als gevolg van de stijgende kosten. “Ondanks prijsverhogingen om de stijgende kosten te compenseren, blijft de druk op de marges van het bedrijf hoog door de sterke inflatie en de stijgende kosten, waaronder elektriciteit, gas en grondstoffen. De elektriciteitsprijzen zijn zeker wat gedaald ten opzichte van de piek in 2022, maar ze zijn nog steeds 2,5 keer hoger dan in 2021, ook de gasprijzen blijven 60% duurder dan in 2021. Het is bijzonder moeilijk om de die kosten helemaal door te rekenen aan de klanten via prijsverhogingen.”

België, Oost-Europa en het Midden-Oosten

La Lorraine Bakery Group is van plan om dit jaar 200 miljoen euro te investeren in projecten voor capaciteitsuitbreiding, waaronder de renovatie van haar diepvriesbakkerij in Erpe-Mere en de uitbreiding van haar fabriek in Cluj, Roemenië. Vanherpe: “In België vernieuwen we onze diepvriesbakkerij in Erpe-Mere met een nieuw gebouw en vier nieuwe productielijnen. Dit wordt een van de mooiste fabrieken van de groep, die in staat zal zijn broden en “sweet-on-the-go”-producten van een hogere kwaliteit te produceren: met meer smaak en betere ambachtelijke vormgeving. De overige investeringen gaan naar de fabriek nabij Cluj, Roemenië, een gebied in Oost-Europa dat nog niet zo rijp is als de andere oost-Europese landen inzake diepvriesproducten. Maar we zien er wel veel potentiële mogelijkheden in, en niet alleen in Roemenië, maar ook Servië, Kroatië en Bulgarije die we van daaruit makkelijk kunnen beleveren.”

Hoewel het bedrijf niet direct buiten Europa wil groeien, heeft het toch een (kleine) fabriek in Abu Dhabi gekocht. Daar produceert men voorgebakken diepvriesbrood voor de Emiraten en Saoedi-Arabië.

Panos

Daarnaast zijn er nog groeimogelijkheden op de Belgische markt, met name in het hoogwaardige assortiment. Er komt ook een reclamecampagne ter ondersteuning van het merk Panos en een uitbreiding van het digitale aanbod om de e-commerce in de Panos-winkels te versnellen, met als doel tegen 2027 25% van de verkoop via deze weg te realiseren.

Duurzaamheid

CEO Vanherpe benadrukt ook de inzet van het bedrijf voor duurzaamheid. Een meerkost die in alle investeringen en activiteiten sluipt. “Het bedrijf blijft zich echter inzetten voor investeringen in duurzame producten van hoge kwaliteit en innovatie. Dit moet de waardepropositie voor onze klanten verbeteren.”

“Het bedrijf streeft er naar om tegen 2039 koolstofneutraal te zijn in Scope 1 en 2, en in Scope 3 tegen 2050. Lorraine steunt ook tien duurzame projecten, zoals regeneratieve landbouw in samenwerking met de Universiteit Gent

Landbouw

In de toeleveringsketen van brood is een aanzienlijk deel van de broeikasgasemissies nog steeds afkomstig van de landbouw, en La Lorraine heeft proefprojecten met boerencoöperaties opgezet om deze emissies terug te dringen. In België hebben ze hun eerste 3.000 ton tarwe al gereserveerd, met een CO2-reductie van minimaal 25%. Het bedrijf wil de komende jaren opschalen naar 15.000 of mogelijk zelfs 50.000 ton.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.