Misschien toch nog hoop voor Schotense Bakkerij De Keersmaeker?

Bakkerij De Keersmaeker, de oudste winkel in Schoten, bestond al sedert begin februari 2020 niet meer. Maar nu is er misschien weer hoop voor deze bakkerij annex restaurant, want de oorspronkelijke eigenaar Patrick Biscop heeft het handelsfonds van de curator overgekocht.

Op 4 februari verklaarde de Antwerpse ondernemingsrechtbank bakkerij De Keersmaeker failliet. Advocaat Sven Leenders werd aangesteld als curator in het faillissement. Twee weken later kan hij een schikking melden met Patrick Biscop, de man van Kristel De Keersmaeker, man van de vroeger eigenaar De Keersmaeker. Via zijn bedrijf Brood & Banket Service (BBS) neemt hij het handelsfonds schuldenvrij over.

De zaak was op 4 februari failliet verklaard nadat de jonge ondernemlers Thomas Droessaert (28 jaar) de boeken had neergelegd. Hij had drie jaar daarvoor de familiebakkerij overgenomen. De Keersmaeker was een bekende naar in Schoten, want de bakkerij was daar sedert 1907 gevestigd in de Paalstraat.

Wat ging er mis?

“De verkoop was goed, maar de hoge kosten hebben me de das omgedaan”, vertelt Thomas eerder. In een interview met Gazet Van Antwerpen gaf hij volgende toelichting:. “Met een zwaar hart kondig ik aan dat De Keersmaeker en het naburige restaurant Droes’Art niet opnieuw zullen openen. Ik heb hard gewerkt en alles geprobeerd om de trend om te buigen, maar ik ben er niet in geslaagd om dit bedrijf winstgevend te maken.”

Thomas Droesaert verwijst onder meer naar de hoge huur die hij volgens hem moet betalen aan de vroegere zaakvoerder Patrick Biscop, schoonzoon van de beroemde Louis De Keersmaeker, die het bedrijf tot bloei bracht. Biscop bleef eigenaar van het pand en leverde ook het grootste deel van de bakkerijwaren, via zijn andere bedrijf Brood & Banket Service in Brasschaat. De kosten waren structureel te hoog. Het personeelsbestand werd verminderd, maar toch ook hier geen winst geboekt worden”, aldus de jonge ondernemer. Het feit dat hij anderhalf jaar geleden de eetgelegenheid veranderde in een restaurant met een avonddienst, is volgens Droessaert evenmin de oorzaak van de mislukking.

De familie De Keersmaeker kwam in 1799 naar Schoten. De eerste bakker van de familie was Alfons Louis (1879-1946). 113 jaar geleden opende hij zijn winkel in de Paalstraat. Theophilus (1907-1953), Louis (°1939) en vervolgens zijn dochter Kristel De Keersmaeker met haar man Patrick Biscop zetten de traditie voort tot eind 2016.

Het bedrijf heeft verschillende metamorfoses ondergaan, zoals de opening van de populaire bistro, een centrale ontmoetingsplaats in het centrum van Schoten, zo’n achttien jaar geleden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.