Molen met bakoven moet toeristische trekpleister worden

De molen ‘In Stormen Sterk’ in Gierle (Lille) krijgt tegen 2022 een uitbreiding met een echte bakoven die in een nieuw pand wordt gebouwd. Het gazon rond de molen zal worden verfraaid en omgevormd tot een mooi landschappelijk geheel. “In de windmolen kunnen we de geschiedenis van tarwe tot brood voor jong en oud doen herleven”, legt Luc De Backer (Groen), schepen van toerisme in Lille, uit.

In samenwerking met de vzw Kempens Landschap wil de gemeente Lille de molen ‘In Stormen Sterk’ als toeristische troef in de regio krachtig promoten. Kempens Landschap is sinds 2007 eigenaar van het gebouw en verhuurt de molen aan de gemeente op basis van een langlopend huurcontract. Nu kunnen ze met de financiële steun van Vlaanderen, Europa en de provincie Antwerpen het project nog uitbreiden. De molen werd eerder al gerestaureerd, maar vandaag willlen ze er ook een modern gebouw met bakoven bijplaatsen.

Luc De Backer, gemeenteraadslid: “Onze plannen voor de omgeving van de molen zijn belangrijk. Allereerst willen we het pand voorzien van een bakoven. Zo kunnen jong en oud de geschiedenis van graan tot brood ten volle beleven. Eerst kun je zien hoe het graan wordt gemalen in de molen, en daarna kun je in de werkplaatsen van de bakker helpen om het meel tot brood te verwerken. Om duidelijk te maken dat dit een “interpretatie van het verleden” is, willen we deze authentieke bakoven daarom in een modern maar duurzaam gebouw onderbrengen.

Beeld: Wikimedia Commons

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.